email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare teren. Ce tratament fiscal aplicam pentru persoana impozabila neplatitoare de TVA?

vanzare terenTVAterenplafontaxabilactive fixepersoana impozabila

Studiul de caz de mai jos analizeaza situatia unei societati comerciale neplatitoare de TVA care are in patrimoniu un teren (imobilizare corporala) pe care intentioneaza sa-l vanda la o valoare de 225.000 lei, in urma reevaluarii.

In urma vanzarii terenului, societatea devine platitoare de TVA prin depasirea plafonului privind regimul special de scutire pentru intreprinderi mici. Valoarea de 225.000 lei se ia in calcul la depasirea plafonului privind regimul special de scutire pentru intreprinderi mici.

Nota: Societatea nu este si nu a fost niciodata platitoare de TVA.

In situatia in care terenul respectiv este construibil, livrarea acestuia reprezinta pentru persoana impozabila operatiune taxabila conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Totusi, pentru vanzarea terenului respectiv nu se datoreaza TVA deoarece societatea pe care o reprezentati se afla, in momentul vanzarii, in regimul special de scutire pentru intreprinderi mici reglementat prin art. 152 din Codul fiscal.

Pe factura emisa, vanzatorul inscrie mentiunea "regim special conform art. 152" , fara a avea obligatii de plata si declararea din punctul de vedere al TVA. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 152 " Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin.  (1) " Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b)."

       Valoarea facturii respective se evidentiaza, din punct de vedere fiscal, in jurnalul pentru vanzari.

         Avand in vedere faptul ca vanzarea respectiva va conduce, implicit, la realizarea unei cifre de afaceri de 220.000 lei, de exemplu in luna august 2014, societatea va avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA pana pe data de 10 septembrie 2014, inclusiv, conform prevederilor art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, ….. trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:

  b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;".

In acest caz, societatea pe care o reprezentati, va deveni platitoare de TVA incepand cu data de 1 octombrie 2014, continuand sa aplice regimul special de scutire si in luna septembrie 2014.

Totusi, in situatia in care terenul respectiv  reprezinta  pentru vanzator un activ corporal fix asa cum este defint prin art. 125^1 alin. (1) pct. 3, valoarea de vanzare a acestuia nu se ia in considerare la stabilirea cifrei de afaceri. In acest context, am in vedere exceptia reglementata prin art. 152 alin. (2) lit.  a) " Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, ..... a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, ......a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor: ....a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila".

In acest context, trebuie retinuta definitia activului corporal fix "orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu".

Astfel, daca terenul respectiv este un activ fix corporal, valoarea acestuia nu se ia in considerare la determinarea cifrei de afaceri de 220.000 lei, indiferent de faptul ca este construibil sau cu alta destinatie, motiv pentru care societatea pe care o reprezentati nu trebuie sa se inregistreze in regim normal in scopuri de TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzare terenTVAterenplafontaxabilactive fixepersoana impozabila


Data aparitiei: 12 August 2014

Votati articolul "Vanzare teren. Ce tratament fiscal aplicam pentru persoana impozabila neplatitoare de TVA?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X