"Referitor la calculul dobanzii pentru imprumutul primit de la firma imprumutata de asociatul majoritar:
1. Se poate calcula dobanda la imprumutul primit de firma de la asociat?
2. Cum se calculeaza?
3. Daca nu s-a calculat dobanda pana acum, se pate calcula retroactiv? Daca da, pentru cati ani se poate calcula?
4. Care este baza legala?"
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Din punct de vedere juridic, imprumutul cu dobanda este posibil in conformitate cu art. 2167 - 2170 din Legea nr. 287/2009 (Noul Cod Civil) cu aplicabilitate de la 1 octombrie 2011.
Conform art. 1489 din acelasi act normativ dobanda este cea convenita de parti sau, in lipsa, cea stabilita de lege. Daca in contractul incheiat intre parti nu a fost stabilita dobanda aceasta nu poate fi ceruta de catre imprumutator ca plata a contractului.(art. 2164) .
Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.
Modul de calcul al dobanzii difera in functie de tipul dobanzii.
Astfel, conform art. 1 din Ordonanta nr. 13/2011:
- Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie (pentru folosinta capitalului).
- Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare (despagubiri pentru intarziere la executarea obligatiilor).
In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.
In consecinta, pot fi achitate dobanzi pentru imprumutul primit de catre societate de la asociat daca:
- s-a prevazut acest lucru in contractul de imprumut (dobanda remuneratorie);
- nu s-au respectat clauzele contractuale (de exemplu nu s-a restituit imprumutul la data prevazuta in contract) si asociatul solicita dobanzi penalizatoare.
Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in prezent 3,25%/an.
Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.
Formula de calcul a dobanzii difera de perioada imprumutului (imprumut 1 an sau imprumut pe mai multi ani) si de tipul dobanzii (simpla sau compusa), formule care se regasesc in literatura de specialitate. De exemplu, daca se acorda un imprumut de 5000 lei pentru o perioada de 3 ani, cu o dobanda de 6 % formula de calcul pentru dobanda simpla este :
Suma de plata x coeficient dobanda x 3 = 5000 x 6/100 x 3 = 900 lei.
Pentru alte formule de calcul puteti consulta literatura de specialitate. Se poate calcula dobanda remuneratorie retroactiv doar in cazul in care aceasta a fost prevazuta in contract.
Daca a fost prevazuta in contractul incheiat intre parti , dobanda este datorata de la data la care suma de bani imprumutata a fost pusa la dispozitia societatii.
In cazul in care clauzele contractuale nu au fost respectate, imprumutatorul (asociatul ) poate cere societatii plata unei dobanzi penalizatoare care poate fi calculata si perceputa de la data la care nu au fost indeplinite aceste obligatii. De regula, dobanzile penalizatoare sunt ceruta in urma unei actiuni in instanta.
De mentionat este si faptul ca, pentru societate , cheltuiala cu dobanda este deductibila in limitele si conditiile prevazute de art. 23 din Codul Fiscal.
Totodata, sumele primite de o persoana fizica rezidenta in Romania sub forma de dobanzi provenite dintr-un contract civil (cum este contractul de imprumut) sunt incadrate de Codul Fiscal
drept venituri din investitii, conform art. 65, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 571/2003.
Pentru dobanzile primite persoana fizica datoreaza un impozit de 16% , insa obligatia calcularii, retinerii si platii acestui impozit o are platitorul de venit (societatea). Conform art. 67 alin. (2) , in situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii.
Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile (art. 67, alin. 2 si Normele Metodologice date pentru acest articol).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate