In studiul de caz urmator, facem referire la societatea A care, in calitate de contractor, a incheiat cu o firma din alt stat UE in calitate de subcontractor un contract al carui obiect e "reprezentare si promovare firma pe pietele din statul X, sustinerea activitatii economice in scopul cresterii vanzarilor firmei".
Societatea A achizitioneaza doua autoturisme pe care le pune la dispozitia agentilor de vanzari angajati ai firmei din Italia.
Pentru deductibilitatea TVA si a cheltuielilor conexe (carburant, CASCO, RCA..) este suficient ca firma sa mentioneze in contract ca pentru realizarea obiectului contractului si in scopul cresterii cifrei de afaceri, firma A pune la dispozitia firmei din statul strain cele doua autoturisme.
Vom vedea daca firma straina e obligata sa transmita documente justificative (foi de parcurs, tichete de autostrada, ordine de deplasare avizate de client) care sa ateste utlizarea autoturismelor in scopul cresterii de venituri ale firmei A.
Va prezentam mai jos prevederile de la pct. 45^1 (1) din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 145^1 din Codul fiscal:
"(1) In aplicarea art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(2) In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs".
Prin urmare, pentru deducerea cheltuielilor si a TVA-ului aferent, este necesara existenta unui contract intre cele doua societati din care sa reiasa utilizarea autovehiculelor in scopurile enumerate mai sus, precum si a documentelor justificative care trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, toate elementele prezentate de noile reglementari.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro