Prin Ordonanta de Guvern nr. 4/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 74/2015 au fost aduse modificari Titlului III "Impozit pe venit" din Codul fiscal.
Va prezentam in cel ce urmeaza principalele modificari:
>> Sunt scutite de impozit pe venit urmatoarele categorii de venituri realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, din:
- activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asocieree,
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 72 din Codul fiscal, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica (art. 46^1, 71^1)
Astfel ca:
- nu se datoreaza plati anticipate in cazul contribuabililor, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, prevazute la cap II si VII din Codul fiscal, scutite de impozit pe venit. (art. 82 alin. 1^1)
- pentru aceste venituri, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat pana la data de 1 februarie 2015, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii acestora.
Pentru veniturile obtinute in perioada 1 ianuarie 2015 si pana la 1 februarie 2015, se aplica urmatoarele reguli:
a) normele anuale de venit se corecteaza astfel incat sa corespunda perioadei impozabile;
b) in cazul veniturilor pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, nu se mai stabilesc si nu se efectueaza plati anticipate, iar venitul net anual se declara pana la data de 25 mai 2016. (art. 94 alin. 20 si 21)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
>> Sunt reincadrate din categoria veniturilor neimpozabile in categoria veniturilor scutite, veniturile din salarii si veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.
Prevederile de mai sus au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2015.
>> La Titlul IX^2 "Contributii sociale obligatorii" din Codul fiscal a fost introdus un nou capitol, capitolul I^1 "Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate", modificand art. 296^20, astfel:
Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti. Daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, epntru aceste venituri datoreaza contributie;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.
Daca realizeaza venituri din cele prevazute la lit. a) sau sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001, pentru aceste venituri datoreaza contributie;
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
d) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990, prin Legea nr. 51/1993, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, prin Legea nr. 44/1994, prin Legea nr. 309/2002, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea nr. 341/2004, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi;
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;
f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;
g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara, lunar.
Aceste prevederi au intrat in vigoare la 31 ianuarie 2015.
Sursa: Finante Arges