Dezbatem mai jos situatia unui salariat premiat in urma recuperarii unei creante. Societatea doreste sa ii ofere o prima de merit care se ridica la valoarea aproximativa de 20.000 euro. Vom vedea in ce conditii se poate acorda acest premiu, care vor fi costurile societatii si ce demersuri urmeaza a fi facute in acest sens.
Premiul pe care doriti sa-l acordati salariatului reprezinta un adaos sau o bonificatie (prima de merit) si se include in veniturile de natura salariala, fiind impozitat ca atare.
Astfel, pentru acest premiu acordat se retin toate contributiile salariale ale angajatorului si ale angajatului.
Conform prevederilor Art.160 din Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii republicat, salariul cuprinde salariul de baza,indemnizatiile, sporurile,precum si alte adaosuri.
Premiile sunt adaosuri care nu se acorda in functie de conditiile de munca sau de situatii speciale, ci in functie de contributia fiecarui salariat la realizarea scopului unitatii. Fiind o recompensa si nu un drept al salariatului, premiul nu se negociaza.
Bonificatiile acordate angajatilor sunt un stimulent eficient, ajuta la ridicarea moralului acestora si implicit, duce la rezultate mai bune ale muncii lor,dar si la fidelizarea fata de angajator.
Reprezinta forme de bonificatii:
primele de merit;
tichetele masa;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
participarea angajatilor la profit:
tichete cadou si tichete cresa;
al 13-lea salariu;
prima de vacanta;
prima de sarbatori;
alte bonusuri.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile privind premiul acordat sunt integral deductibile, deoarece sunt asimilate salariilor.
Art.55 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal mentioneaza urmatoarele:
"Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in naturaobtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca."
In vederea acordarii premiului, recomandarea este sa se emita o decizie in acest sens din partea conducerii societatii,cu precizarea motivului si sumei acordate salariatului.
Raspuns oferit de expertul contabil Gabriela Ilicea pentru www.portalcontabilitate.ro