email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Auditul FMI in Romania pe tema transparentei fiscale a scos la iveala erori in estimarea PIB-ului si optimism privind veniturile bugetare

FMIauditraportrevizuirearisc fiscalauditul FMIrapoartele fiscalecompanii de stat

30 din 36 de criterii sunt respectate in ce priveste transparenta fiscala in Romania, asa cum arata raportul oficial publicat de Fondul Monetar International.

Luna trecuta, o echipa de evaluatori a participat la un audit pe aceasta tema, fara sa fi inclus insa in aceasta investigatie si cele mai mari companii de stat.

Acest raport arata erorile in estimarile privind evolutia PIB-ului, deficiente in evaluarea si supravegherea investitiilor publice si lipsa de promptitudine in aprobarea bugetelor anuale, informeaza HotNews.ro.

In plus, FMI recomanda imbunatatirea calitatii si integritatii rapoartelor fiscale guvernamentale, scrie aceeasi sursa, alaturi de includerea de prognoze macroeconomice mai detaliate in documentele care stau la baza fundamentarii bugetului, cresterea transparentei documentatie bugetare si extinderea analizei riscurilor fiscale.

Alte aspecte constatate si prezentate in Raportul FMI, redate de sursa amintita mai sus:

-    Consiliul fiscal nu primeste de multe ori la timp documentele bugetare relevante, ramanandu-i prea putin timp pentru o analiza de fond.

-    Revizuirea medie a cheltuielilor bugetare pe termen mediu este de circa 10%- foarte ridicata potrivit standardelor internationale

-    Volatilitatea economiei este o sursa majora de riscuri

-    Pe termen lung, imbatranirea populatiei si costul tot mai crescut cu sanatatea duc la un risc fiscal "semnificativ"

-    Exista o serie de cheltuieli de la buget care se fac fara a exista vreun raport asupra lor. Guvernul a inceput sa pregateasca un asemenea document care detaliaza zeci de scutiri (sau alte avantaje) fiscale legate de impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul platit de nerezidenti, accize, taxa pe valoarea adaugata, contributii sociale, precum si taxe locale. Sunt estimate doar doua din costurile tuturor acestor avantaje.

-    FMI subliniaza ca rapoartele fiscale nu includ sectorul marilor companii de stat, care sunt responsabile pentru aproximativ 10% din PIB si recomanda extinderea acoperirii institutionale a rapoartelor fiscale pentru a include intregul sector public.

Prin scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 5 martie 2014, aprobata prin Decizia Consiliului directorilor executivi al Fondului Monetar International din 26 martie 2014, Romania s-a angajat sa fie auditata din punct de vedere al transparentei fiscale.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
FMIauditraportrevizuirearisc fiscalauditul FMIrapoartele fiscalecompanii de stat


Data aparitiei: 12 Martie 2015

Votati articolul "Auditul FMI in Romania pe tema transparentei fiscale a scos la iveala erori in estimarea PIB-ului si optimism privind veniturile bugetare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X