email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Respingere a taxei pe valoarea adaugata pentru care s-a solicitat rambursare - depunere contestatie

respingere rambursare TVAdepunere contestatieinregistrari contabiledecizie de impunereaccesoriiTVA

In cazul urmator, o societate inregistrata in scopuri de TVA a cerut rambursare de TVA. Urmare a inspectiei fiscale, TVA-ul solicitat a fost respins. Societatea a depus contestatie in termenul legal de 30 zile.

Este necesar sa se recunoasca un provizion in contabilitate la momentul emiterii raportului de inspectie fiscala?

Mentionam ca, potrivit opiniei consultantilor fiscali, societatea are sanse sa obtina un raspuns favorabil la contestatie in instanta.

In speta de mai sus, o societate comerciala nu a putut recupera TVA de rambursat de la bugetul de stat, avand in vedere ca organul fiscal competent, in urma inspectiei fiscale efectuate nu a aprobat suma solicitata la rambursare, respingand-o in totalitate.

Cadrul legal care stabileste Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare este OMFP 263/2010.

Conform pct..C.3 - Cap.II  din Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, anexa la OMFP 263/2010, daca in urma inspectiei fiscale se stabilesc diferente care afecteaza suma solicitata la rambursare, organele de cotrol emit Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala, care are si rol de Decizie de rambursare a TVA, pe care o comunica persoanei impozabile.

Din pacate, nu avem informatii cu privire la faptul ca s-au stabilit prin decizie de impunere obligatii fiscale suplimentare, TVA de plata si accesorii aferente, motiv pentru care vom trata speta strict din punct de vedere al taxei neacceptate la rambursare.

Societatea considera ca a calculat corect, indeplinind toate prevederile legale cu privire la opeatiunile TVA si ca suma solicitata la rambursare ar trebui sa i se restituie si contesta, in terermen de 30 de zile, neacceptarea la rambursare a taxei pe valoarea adaugata.

Introducerea contestatei pe cale adminstrativa de atac nu suspenda executarea actului fiscal, conform art.215 Cod procedra fiscala, iar in cazul in care s-au stailit obligatii suplimentare la plata in urma inspectiei fiscale, TVA si accesorii, acestea vor trebuie platite in termen.
Astfel, societatea are obligatia sa opereze in evidentele contabile si sa respecte prevederile cu implicatii fiscale ale neacceptarii la rambursare a valorii TVA .

Din punct de vedere al taxei neacceptate la rambursare se va proceda la inregistrarea in contabilitate a sumei respective, presupunem 10.000 lei:

Sold debitor 4424.x – TVA de rambursat pentru care s-a emis cerere = 10.000 lei


Neacceptarea la rambursare, in urma inspectiei anticipate a organelor fiscale :
4481.x = 4424.x = 10.000
Din punct de vedere al constituirii de provizioane, trebuie retinut ca acestea sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea, conform pct.369.(1) OMFP 1802/2014. Acestea trebuie sa fie strict corelate cu riscurile si cheltuielile estimate.
Constituire provizion pentru TVA neacceptata la rambursare:

6812  =1516 Provizioane pentru impozite = 10.000, cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art.22 alin.(1) Cod fiscal.

Anularea provizionului prin constituirea de venituri in momentul in care se solutioneaza contestatia:
1516 Provizioane pentru impozite = 7812 = 10.000, venit neimpozabil la calculul impozitului pe profit, confrm art.20 lit.c) Cod fiscal.

In cazul in care se anuleaza actul de control si se recunoaste dreptul de rambursare a TVA solicitata:

Reluarea TVA  de rambursat :
4424.x = 4481.x = 10.000

In cazul in care nu se anuleaza actul de control si nu se recunoaste dreptul de rambursare a TVA solicitata:
635.1 = 4481.x = 10.000 – cheltuiala nedeductibila la calculul impozitlui pe profit

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu, economist si expert contabil


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
respingere rambursare TVAdepunere contestatieinregistrari contabiledecizie de impunereaccesoriiTVA


Data aparitiei: 28 Aprilie 2015

Votati articolul "Studiu de caz: Respingere a taxei pe valoarea adaugata pentru care s-a solicitat rambursare - depunere contestatie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X