Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

S-a publicat Norma pentru cota de TVA de 9%. Surpriza mare referitoare la bacsis!

Data aparitiei: 29 Mai 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cota de TVAnormaTVA de 9%bacsisulimpozitareadecizie ANAFpretul de vanzare cu amanuntulcontul de adaos

La 28 mai s-a publicat in Monitorul Oficial norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice.

In ce priveste bacsisul, s-ar parea ca au fost publicate interpretari eronate ale modului in care cota de TVA se va aplica in cazul acestor sume.

Asa cum atrage atentia HotNews.ro, in cazul in care bacsisul ramane la dispozitia societatii, deci nu se acorda salariatilor, se va colecta TVA in procent de 24%, ceea ce sursa amintita vede ca o prevedere care incalca art. 126 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, din moment ce "bacsisul nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii impozabila deoarece este primit peste pretul bunurilor/serviciilor prestate", scrie sursa.
 
Totodata, se precizeaza ca in situatia in care bacsisurile se acorda salariatilor, acestea sunt incadrate in categoria veniturilor din "alte surse" reglementate de normele de aplicare pentru art. 78 din Codul fiscal regasite la pct. 152 din HG nr. 44/2004, ceea ce se traduce prin impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii, explica sursa amintita.

De retinut insa ca ca asimilarea bacsisului la venitul din alte surse al persoanei fizice, informeaza HotNews.ro, inseamna ca acesta este supus asigurarilor sociale de sanatate conform art. 296^29 alin. (5) din Codul fiscal, consecinte pe care legiuitorul nu pare sa le fi luat in calcul.

De asemenea, plata contributiei se va face pe baza deciziei emise de ANAF, dupa ce contribuabilii vor depune declaratia 200 cu impozitul pe venit retinut de la persoanele fizice!

Se mentin prevederile conform carora ramane la alegerea societatii daca bacsisul va fi distribuit angajatilor sau nu, fiind supus impozitarii cu cota de 16% stopaj la sursa si cu cota de 5,5% contributia la sanatate, urmand ca ANAF sa emita decizie de impunere.

HotNews.ro citeaza si explicatiile oferite de Cristi Rapcencu, lector universitar la ASE, membru al CECCAR, oferite pe pagina sa de Facebook, cu privire la reducerea preturilor:

"Nimeni NU este obligat sa isi reduca pretul de vanzare cu amanuntul incepand cu 1 iunie 2015. Daca sunt restaurant si vand in luna mai o ciorba cu 10 lei portia care include TVA de 24% pot si dupa 1 iunie 2015 sa vand ciorba tot cu 10 lei, numai ca TVA colectat si inclus in pret este de 9%, iar marja de profit mai mare. Dar trebuie retinut ca NU exista obligativitatea reducerii preturilor. TVA neexigibila (4428) aferenta pretului cu amanuntul se transfera in contul de adaos (348)."

De asemenea, acesta a adus lamuriri si in ce priveste ajustarea TVA-ului dedus la achizitia acestor produse:

"NU se ajusteaza TVA dedusa la achizitia acestor produse chiar daca la cumparare am dedus TVA de 24% iar la vanzarea lor colectam 9%.



EXEMPLU: Suntem o firma comert en-gros fructe-legume. Cumpar in 28 mai un kg de banane cu 5 lei, TVA 24% si il vand in data de 1 iunie cu 6 lei, TVA 9%. NU ajustam TVA dedusa initial.

TVA se ajusteaza cand iti deduci TVA la achizitie iar apoi realizezi operatiuni scutite fara drept de deducere. Ori noi in exemplul de mai sus colectam TVA, insa la o cota redusa."

De retinut ca bauturile alcoolice se vand in continuare cu TVA de 24%, indiferent de cantitatea de alcool dintr-o bautura (inclusiv cocktail-uri).

Consultati HG 367/2015 din MOF nr 373 din 28 mai 2015 pentru mai multe informatii aici.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X