In ce conditii avansul spre decontare acordat unei persoane intr-o zi este obligtaoriu plafonat la 5000 ron?
Poate fi acesta plafonat pana la 10.000 ron, in conditiile in care in acea zi nu se mai efectueaza vreo plata din casierie?
Nu facem referire la PLATI din avansuri spre decontare.
Acordarea avansului este plafonata la 5000 lei/persoana? Care este baza legala pentru aceste plafonari?
Raspuns:
Precizam ca aceasta plata se incadreaza la art. 3 alin. (1) lit. c) si lit. e) din Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Iata care sunt prevederile la care facem referire!
"Art. 3
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare;”
Prin urmare, o persoana fizica poate primi maxim 5000 lei intr-o zi ca avans spre decontare.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar