Prin OMFP 773//2015 s-a aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici.
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se intocmesc de catre persoanele care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 si de catre persoanele care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin OMFP 1286/2012 care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei, inclusiv persoanele al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Nu au obligatia de a intocmi si depune raportari contabile la 30 iunie 2015:
- entitatile a caror cifra de afaceri nu depaste 220.000 lei;
- entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2015,
- entitatile cele care in tot semestrul I al anului 2015 s-au aflat in inactivitate temporara,
- entitatile infiintate in cursul anului 2015,
- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora. Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit Legii nr. 82/1991;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Raportarile contabile se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Raportarile contabile pot fi depuse intr-una din urmatoarele variante:
- la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice,
- la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata
- sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
La registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale raportarile se depun pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate, potrivit legii.
Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2015, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe portalul Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.
Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a raportarilor contabile constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii 82/1991, astfel:
- nerespectarea reglementarilor referitoare la intocmire si semnare, cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei;
- nerespectarea reglementarilor referitoare la depunerea in termenul legal, cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI