In analiza de mai jos, stabilim daca in cazul fuziunii prin absorbtie intre doua societati, societatea absorbanta este obligata sa-si inregistreze in contabilitate evaluarea imobilizarilor efectuata cu aceasta ocazie.
AGA in care s-a pus in discutie fuziunea se tine dupa depunerea situatiilor financiare (luna mai) si a stabilit data de referinta 31.12.XX. Raportul evaluatorului cu termen de referinta 31.12.XX are drept obiect strict stabilirea paritatii de schimb al actiunilor. In ordinul 1802/2014 se spune ca evaluarea se inregistreaza daca data de referinta este sfarsitul anului (31.12.XX).
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Tehnic, reevaluarea nu o putem inregistra in anul XX. Suntem obligati sa o inregistram in anul XX+1? Bugetul s-a fundamentat fara reevaluare.
Relevant pentru fuziunea societatilor este OMFP 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, publicat in MO 711 bis.
La punctele 5 si 6 din Anexa nr. 1 la Ordin se mentioneaza:
"5. in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1¹) din legea contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii
societatilor.
Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Situatiile financiare intocmite potrivit prevederilor prezentului punct reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate operatiunilor de fuziune, divizare si lichidare a societatilor.
6. in vederea intocmirii situatiilor financiare prevazute la pct. 5, se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea societatilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.”
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Deci pentru intocmirea situatiilor financiare pentru fuziune se procedeaza exact ca la incheierea anului, ceea ce inseamna , in opinia mea, ca se reflecta in contabilitate reevaluarea la momentul in care este realizata pentru a se prezenta in Situatiile financiare intocmite cu ocazia fuziunii valoarea justa a imobilizarilor.
Acest lucru este valabil pentru ambele societati care fuzioneaza.
De altfel, la stabilirea paritatii trebuie sa se aiba in vedere situatia reala a patrimoniului ambelor firme care fuzioneaza.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil