email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica formularele 200, 205, 250 si 251. Noile prevederi ANAF pentru veniturile obtinute din Romania si nu numai

ANAFdecizie de impunereFORMULAR 205declaratievenituriromania

Va anuntam ca a fost publicat un nou proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Ca urmare a modificarii si completarii, in cursul anului fiscal 2015, a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 92/2014, Legea 124/2015 si Ordonanta Guvernului 4/2015, a fost necesara adaptarea corespunzatoare a procedurilor de declarare a veniturilor realizate si de stabilire a impozitului pe venit pentru anul 2015.

Modificarile legislative au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:

- modificarea regimului fiscal aplicabil in cazul veniturilor realizate din anumite tipuri de jocuri de noroc (stabilirea impozitului pe venit de catre organul fiscal, in cazul veniturilor obtinute din jocurile de noroc la distanta, slot-machine, lozuri, din festivalurile de poker si introducerea obligatiei de declarare a veniturilor de catre beneficiarii de venit stabilirea impozitului pe baza unor cote diferentiate de impunere, in functie de transele de venit etc.);
- posibilitatea persoanelor rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care obtin venituri din activitati independente din Romania, de a opta pentru regularizarea impozitului, prin aplicarea tratamentului fiscal prevazut pentru persoanele rezidente in Romania;
- evidentierea veniturilor realizate de persoanele nerezidente, scutite de impozit in Romania, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri etc.;


Astfel, prin prezentul proiect de ordin, propunem modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 52/2012, dupa cum urmeaza:

1. Modificarea formularelor 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" si "Aneza nr. .... la Declaratia privind veniturile realizate din Romania":

- eliminarea categoriei de venit din arenda;
- introducerea categoriei de venit din jocuri de noroc;
- introducerea optiunii privind regularizarea impozitului pe venit, in cazul persoanelor rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care obtin venituri din activitati independente din Romania;


- introducerea unor informatii privind veniturile scutite, in cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat, precum si in cazul persoanelor nerezidente, scutite de impozitul pe venit realizat in Romania, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri.

De asemenea, pentru necesitati de administrare, la nivelul fiecarei surse de venit, din categoria celor prevazte de Codul fiscal, s-a introdus posibilitatea de optiune privind virarea sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

2. Modificarea formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate":
- introducerea categoriei de venit din jocuri de noroco;
- introducerea tipului de venit: remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie si ale cenzorilor, avand in vedere tratamentil fiscal aplicabil;
- eliminarea informatiilor privind impozitul pe veniturile din salarii, retinut de angajatorul rezident in Romania, pentru activitatea desfasurata in strainatate, in conformitate cu dispozitiile art. 117^2 din Codul de procedura fiscala.

3. Modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a formularelor mentionate la ptc. 1 si 2

4. Modificarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit":
- modificarea datelor informatie referitoare la veniturile platite persoanelor fizice din jocuri de noroc

5. Modificarea formularelor 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" si 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", avand in vedere modificarile propuse in continutul declaratiilor de venit sus mentionate.

Sursa: ANAF


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFdecizie de impunereFORMULAR 205declaratievenituriromania


Data aparitiei: 22 Octombrie 2015

Votati articolul "Se modifica formularele 200, 205, 250 si 251. Noile prevederi ANAF pentru veniturile obtinute din Romania si nu numai":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X