Avem doua societati afiliate, A si B (asociatul unic al societatii A detine 90% din partile sociale ale societatii B). Societatea A imprumuta in mod repetat societatea B, care nu reuseste sa isi acopere cheltuielile din activitatea curenta. Aceste doua societati isi desfasoara activitatile in acelasi spatiu (sunt activitati complementare).
Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor tranzactii?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Din punct de vedere al B.N.R., in masura in care operatiunea de acordare a imprumuturilor de catre societatea A societatii B are caracter ocazional si nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public, ea poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa niciunor prevederi speciale.Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile Art. 100 din Titlul VI – Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999 (De retinut faptul ca acest titlu VI a fost abrogat prin Legea de punere in aplicare a Noului Cod Civil - n.red.). Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite.
Din punct de vedere contabil nu exista nici o restrictie pentru acordarea de imprumuturi.
De asemenea, din punct de vedere contabil, definitia imobilizarilor financiare din OMFP nr. 1802/2014 de la pct.264 alin.(1) mentioneaza ca in cadrul imobilizarilor financiare se cuprind actiunile detinute la entitatile afiliate, imprumuturile acordate entitatilor afiliate,actiunile detinute la entitati asociate si entitati controlate in comun, imprumuturile acordate entitatilor asociate si entitatilor controlate in comun, alte investitii detinute ca imobilizari, alte imprumuturi.
OMFP nr.1802/2014 prevede la pct.265 alin.(2) ca in conturile de creante imobilizate, reprezentand imprumuturi acordate, se inregistreaza sumele acordate tertilor in baza unor contracte pentru care entitatea percepe dobanzi, potrivit legii.
Planul de conturi aplicabil societatilor comerciale include contul 267 "Creante imobilizate" cu ajutorul caruia se tine evidenta creantelor imobilizate sub forma imprumuturilor acordate pe termen lung altor entitati, precum si a altor creante imobilizate, cum sunt depozite, garantii si cautiuni depuse de entitate la terti.De asemenea, acelasi plan contabil include si contul 451 “Decontari intre entitatile afiliate” cu ajutorul caruia se tine evidenta operatiilor intre entitatile afiliate. in debitul contului se inregistreaza, printre altele, si:
- sumele virate altor entitati afiliate (512);
- dobanzile cuvenite aferente imprumuturilor acordate entitatilor afiliate (766);
Astfel,reglementarile contabile aplicabile societatilor comerciale prevad modul de recunoastere si contabilizare a tranzactiilor de tipul celor analizate, respectiv acordarea de catre o societate comerciala a unui imprumut fie unei persoane din grup, fie unei terte persoane.
Din punct de vedere fiscal, acordarea de imprumuturi fara dobanda nu poate fi calificata ca un act juridic cu titlu gratuit, intrucat Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare, prevede la Art. 11 alin. 1 ca „la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea, economist si expert contabil