Analiza urmatoare face referire la o societate pe actiuni din Romania, platitoare de TVA si inregistrata in ROI, care primeste de la o firma din Polonia (firma-mama) o factura pentru operatiuni de asigurare (fara TVA).
Firma-mama din Polonia are incheiat contract de asigurare cu o companie de asigurari (tot din Polonia) pentru toate societatile din grup fapt pentru care refactureaza prima de asigurare.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
D.p.d.v. al TVA-ului, operatiunea este scutita de TVA sau se calculeaza taxare inversa si se declara in VIES?
Prin natura sa, asigurarea reprezinta o operatiune scutita, reglementata in Codul fiscal prin art. 141 alin. (2) lit. b) "Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa: .... b) operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;".
Totusi, operatiunea refacturata de catre societatea mama nu este scutita deoarece nu sunt indeplinite urmatoarele doua cerinte esentiale, impuse prin normele de aplicare ale Codului fiscal, respectiv pct. 35^1 alin. (2) "O caracteristica esentiala a unui serviciu de asigurare o reprezinta existenta unei relatii contractuale intre prestator si beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxa pentru serviciile de asigurare si/sau de reasigurare se aplica de catre societatea care suporta riscul si care incheie contractul cu clientii, inclusiv in cazul externalizarii tranzactiilor in domeniul asigurarilor/reasigurarilor. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-240/99 Skandia."
Valoarea acestui serviciu reprezinta pentru societatea din Romania o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, adica in Romania. Operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 deoarece nu reprezinta, un serviciu de asigurare scutit conforma art. 141 alin. (2) lit. b). In acest context, am in vedere prevederile pct. 13 alin. (13) din normele de aplicare ale art. 133 alin. (2) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal.
Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. Valoarea achizitiei intracomunitare de servicii impozabile in Romania se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1. cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul S.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Examen Consultant Fiscal 2024 Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Raspuns oferit pentru