Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Plafon de venit pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Cum se procedeaza in 2016?

Data aparitiei: 16 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
plafon venitimpozit pe profitmicrointreprinderehg 1/2016veniturile microintreprinderilor

Analiza noastra rezolvata cu sprijinul consultantului fiscal Dani Cucu are ca punct de pornire urmatoarea situatie:

“In anul 2014 societatea era platitoare de impozit pe profit. La 31 decembrie 2014, a fost constituit un provizion privind deprecierea investitiilor financiare (titluri de participare la o alta societate). Aceasta cheltuiala a fost considerata nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit.

In anul 2015 a inregistrat venituri depasind plafonul de 65.000 euro trecand in luna iunie la impozit pe profit. La 31 decembrie 2015, societatea inregistreaza (cont 7863) venituri financiare din ajustari si pierderi din valoare a imobilizarilor financiare 1.600.000 lei.  Pentru anul 2016 trebuie sa treaca la impozit pe venit?".

In conformitate cu prevederile art. 47 din punct de vedere fiscal o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ conditiile enumerate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent printre care se afla si cea potrivit careia veniturile sa nu depaseasca echivalentul in lei a 100.000 euro la cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

Dispozitiile exprese ale Normelor metodologice de aplicare ale acestei prevederi aprobate prin HG nr. 1/2016 statueaza fara echivoc faptul ca pentru incadrarea in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in anul 2016, verificarea conditiei prevazute la art. 47 lit. c) din Codul fiscal, respectiv incadrarea in nivelul veniturilor realizate de 100.000 euro, se verifica pe baza veniturilor care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, realizate la data de 31 decembrie 2015.

In conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) lit. e) baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

In concluzie, la determinarea plafonului de 100.000 euro nu vor intra in calcul si veniturile inregistrate de natura celor de mai sus ci, conform dispozitiilor mentionate, doar  veniturile care sunt cuprinse in baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X