Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul expertului Robert Gearba: Regimul microintreprinderilor 2016

Data aparitiei: 22 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
regim microintreprinderiregimul microintreprinderilorrobert gearba2016sfatul expertuluicote impozitare

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal detaliaza regimul fiscal al microintreprinderilor la titlul III. Acest regim fiscal este obligatoriu - orice firma care indeplineste cumulativ la data de 31 decembrie a anului precedent conditiile de mai jos, este obligata sa-l aplice.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o firma pentru a fi microintreprindere

Aceste conditii sunt:

a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatii in urmatoarele domenii:
1) bancar;
2) asigurarilor si reasigurarilor, pietelor de capital;
3) jocurilor de noroc;
4) explorarea, dezvoltarea, exploatarea zacamintelor petroliere si gazelor naturale.

b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 EUR;

d) capitalul social al este detinut de persoane fizice sau firme private;

e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

Firmele nou-infiintate sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca au capitalul social detinut privat si nu intentioneaza sa desfasoare vreuna din activitatile exceptate.

Cotele de impozitare

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;

b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;

c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Prin exceptie, firmele nou infiintate care au cel putin un salariat si sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane, potrivit legii.

Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. Pentru microintreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariati, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.

In situatia in care numarul salariatilor se modifica, pentru a putea mentine/modifica cotele de impozitare, noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

Baza impozabila

Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad din care se scad anumite tipuri de venituri si la care se adauga anumite elemente (pe larg - art 53 al Codului Fiscal).

Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 EUR sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite.

Limitele fiscale de mai sus se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati exceptate, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Atentie! Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile de mai sus se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Termenele de declarare a mentiunilor

Firmele care se infiinţeaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit comunica acest lucru organelor fiscale competente in termen de 15 zile de la data producerii modificarii.

Firmele platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre ultimele doua conditii de a fi microintreprindere nu mai este indeplinita, aceasta comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.

Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Impozitul reprezinta venit al bugetului de stat.

Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X