Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Transferuri titluri de valoare. Care sunt inregistrarile contabile si ce contributii datoram?

Data aparitiei: 10 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
transfer titluri de valoarecontributii socialeactiunicodul fiscalinregistrari contabileinvestitii

Cazul urmator porneste de la o persoana fizica (A) care detine actiuni la o persoana juridica de tip S.A. Mai exista in S.A. un alt actionar, persoana juridica (B). Persoana fizica (A) isi vinde actiunile catre persoana juridica (B).

1. Cine platesete/declara impozitul in eventualitatea in care:
- A realizeaza castig sau
- B realizeaza castig?

2. (A) a obtinut anterior un imprumut de la (B) pentru plata acestor actiuni. Se poate face darea in plata pentru stingerea/rambursarea imprumutului datorat de (A) catre (B) contra dobandirea acestor actiuni de catre (B)? Persoana fizica datoreaza contributii sociale pentru aceasta tranzactie?


1. Potrivit art. 94 din Codul Fiscal castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.

 In cazul transferului dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare, castigul/pierderea se determina ca diferenta pozitiva/negativa intre pretul de vanzare si valoarea fiscala, reprezentata de pretul de cumparare, definit in norme aprobate prin instructiuni comune emise de presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara si ministrul finantelor publice.
    
Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:

- incheierii tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre intermediarul definit potrivit legislatiei in materie, rezident fiscal roman, daca operatiunea se efectueaza prin intermediar;
 - efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;

Daca A vinde actiunile catre B la un pret mai mare decat valoarea de achizitie sau valoarea nominala daca au fost detinute de la momentul emiterii de catre A, rezulta profit pentru A.

Acesta datoreaza impozit pentru profitul realizat.
A va depune declaratia 200 cu termen 25 mai anul urmator celui in care a realizat venitul prin care va declara castigul obtinut. Pe baza acestei declaratii organul fiscal va emite o decizie de impunere.

In situatia in care A vinde in pierdere nu datoreaza impozit.

B va realiza un castig numai la momentul vanzarii actiunilor dobandite, la un pret mai mare decat pretul de achizitie care se va reflecta in contabilitate prin veniturile si cheltuielile aferente.

2.    Darea in plata este un mijloc de stingere a unei obligatii nu prin utilizarea unei sume de bani, ci prin acordarea unui bun sau a unui serviciu in schimbul obligatiei initiale.

    Pentru persoana juridica B

Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative.

 Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.

In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Se inregistreaza achizitia actiunilor de la A si datoria fata de acesta
261/263        =            461 / analitic A

B detine o creanta fata de A in contul 267 sau alt cont similar de creante
Stingerea creantei si a datoriei se poate realiza prin articolul contabil
461            =            267

Potrivit art. 176 din Codul fiscal se datoreaza CASS pentru veniturile din investitii.

 Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta castigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.


Raspuns oferit  pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X