Factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice. Toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) se efectueaza conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Art. 319 alin. (17) din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015 stabileste ca o persoana impozabila din punct de vedere al TVA poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri, prestari separate de servicii, catre acelasi client, in urmatoarele conditii:
1. sa se refere la operatiuni pentru care a luat nastere faptul generator de taxa sau pentru care au fost incasate avansuri intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;
2. toate documentele emise la data livrarii de bunuri, prestarii de servicii sau incasarii de avansuri sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.
Asadar, o factura centralizatoare se poate emite doar pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru acelasi client, pentru care faptul generator de taxa a intervenit in aceeasi luna calendaristica. Faptul generator intervine la data livrarii de bunuri sau la data prestarii serviciilor conform art. 281 din Codul fiscal.
De asemenea, se pot emite facturi centralizatoare si pentru avansurile incasate intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica.
In cazul livrarilor de bunuri se vor anexa facturii centralizatoare toate Avizele de insotire a marfii intocmite la data livrarii. Avizul de insotire a marfii insoteste pe durata transportului marfurile pentru care nu s-a emis factura. Pana la emiterea facturii acestea constituie documente prin care se dovedeste provenienta marfurilor.
Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, republicata, instituie obligatia ca documentele de provenienta sa insoteasca marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. In acest sens, prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In cazul facturilor centralizatoare pentru prestari de servicii se ataseza documente emise la data prestarii, respectiv: devize, situatii de lucrari, rapoarte de lucru s.a.