email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Livrare gratuita stocuri degradate calitativ. Care sunt implicatiile fiscale?

stocuri degradatelivrare gratuitacodul fiscalambalajedosarul preturilor de transfer

In situatia in care dorim sa reclasificam anumite bunuri, trebuie sa tinem cont de noile conditii pe care legea le reglementeaza in noul context. In cazul urmator, o societate are pe stoc materiale de ambalat pe care nu le mai foloseste intrucat produsele finite la ambalarea carora se foloseau aceste materiale au fost scoase din portofoliul de produse al companiei. Aceste materiale de ambalat nu pot fi comercializate intrucat sunt imprimate cu reprezentari grafice ce apartin clientilor pentru care au fost dezvoltate (logo-uri ale clientilor, denumiri de marci comerciale etc).

La inchiderea exercitiului financiar, pentru aceste materiale, societatea a luat in calcul un provizion pentru deprecierea stocurilor estimand o cheltuiala din casarea acestora in anul urmator.

O entitate afiliata (cu sediul in Germania) este interesata de preluarea acestor materiale pentru consum intern. Conducerea societatii din Romania doreste ca stocurile sa fie livrate fara valoare. Valoarea de piata este 0. Se elimina astfel cheltuielile ocazionate de colectarea deseurilor rezultate la casare.
Vom vedea astfel care sunt implicatiile fiscale si la ce riscuri se supune societatea din punct de vedere al preturilor de transfer livrand stocurile fara valoare.

Din punct de vedere fiscal se vor urmari doua aspecte: incadrarea cheltuielilor ca deductibile sau nedeductibile si tratamentul din punct de vedere al TVA.

Odata cu decizia de reclasificare a ambalajelor la deseuri sau alte materiale consumabile (ele nu mai pot fi folosite ca ambalaj), pentru deducerea cheltuielii putem avea doua variante: valorificarea acestora sau distrugerea lor prin mijloace proprii sau prin intermediul firmelor specializate.

Situatia prezentata, conform careia este mai ieftin sa donam/livram gratuit aceste produse degradate calitativ, nu este prevazuta in codul fiscal. Potrivit art. 25 alin (4) din Codul fiscal alin. c), nu sunt deductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii.
Acelasi tratament este prezentat in privinta tva la art. 304, alin.(2) lit. a) cu normele metodologice: nu se face ajustarea tva in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii.
In concluzie, in situatia in care nu puteti vinde acele stocuri si nici nu le distrugeti, cheltuiala este nedeductibila si ajustati tva aferenta.


"Cod fiscal ART. 25 - Cheltuieli
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii:
1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. au fost incheiate contracte de asigurare;
3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii; Norme metodologice
4. au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii;

ART. 304 - Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital
(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare; Norme metodologice
   (10) In sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
  d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;"

In cazul desfasurarii unei tranzactii cu persoane afiliate, se intocmeste dosarul preturilor de transfer daca acest lucru este impus de prevederile legii 207/2015 si ORDIN Nr. 442/2016 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.
Nu avem suficiente date sa va putem spune daca trebuie sau nu sa intocmiti dosarul preturilor de transfer.

" Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala
ART. 108 Obligatia de a conduce evidenta fiscala
(2) In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

ART. 336 Contraventii
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:
e) nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor de intocmire a dosarului preturilor de transfer in conditiile si la termenele prevazute prin ordinul presedintelui A.N.A.F., precum si nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiei de a prezenta dosarul preturilor de transfer la solicitarea organului fiscal central in conditiile art. 108 alin. (2);
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:
c) cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice, in cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. e) - h);".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist
 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stocuri degradatelivrare gratuitacodul fiscalambalajedosarul preturilor de transfer

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 23 Martie 2016


Votati articolul "Livrare gratuita stocuri degradate calitativ. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Inchidere cont1174

Intrebare: Buna ziua. Sunt novice si va rog sa ma ajutati in aceasta problema:
1. In decembrie 2011 s-a descoperit ca o factura de furnizor din 2009 piese de schimb nu s-a inregistrat in contabilitate. Inregistrare factura dec.2011: %= 401 714
1174 600
4426 114
exemplu: valoare 600*16%=96 care inseamna un impozit platit in plus in 2009. Inregistrarea contabila1174=4411 -96 de unde rezulta un Sold debitor la 1174 de 504 lei.
In 2011 se inregistreaza profit si in ianuarie2012 inregistrez nota contabila121=1171, iar contul 1174 il inchid cu1171, adica 1171=1174 504.
Va rog sa-mi spuneti daca monografia este buna sau daca ar fi legal o alta solutie de a inregistra aceasta factura fara sa mai fac rectificative.PS.Din punct de vedere fiscal am facut rectificativa la dec.394,100 si 101 2009 inca nu le-am depus.Va multumesc.

Raspuns: da, monografia este corecta. Si declaratiile rectificative.... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 23 Martie 2016 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 2 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X