Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Un esec al sistemului fiscal. ANAF nu poate recupera datoriile de 62 miliarde lei

Data aparitiei: 12 Mai 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
datorii anafobligatii fiscaleinsolventafirme-fantomaesec al sistemului fiscaladrian benta

ANAF a publicat saptamana aceasta listele cu numele a circa 145.000 de companii mici si institutii publice care au datorii la stat in valoare totala de peste 77 de miliarde de lei. Din aceasta suma, aproximativ 62 de miliarde  sunt sume care nu mai pot fi recuperate.

"Sumele care nu pot fi recuperate sunt reprezentate de obligatiile fiscale pentru care exista diferite constrangeri legale care opresc ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita. Din aceasta categorie fac parte obligatiile fiscale ale companiilor aflate in insolventa, ale celor care sunt in procedura de administrare speciala, ale contribuabililor pentru care executarea silita este suspendata sau ale celor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fara venituri sau bunuri urmaribile", au declarat surse din partea ANAF, citate de Zf.ro.

Aceste sume au fost totusi publicate, institutia considerand ca astfel nu ascunde adevarul privind datoriile care ar mai trebui recuperate. Se asteapta ca unele sume sa fie totusi platite de catre companiile aflate in insolventa si care si-ar putea reveni.

Multe dintre companiile de la care nu se mai pot recupera aceste sume foarte mari sunt firme-fantoma, a mai explicat aceeasi sursa. De asemenea, in practica, atunci cand sunt necesare decizii ale instantelor, sumele pot fi transferate pe numele altor persoane, iar procesele de lunga durata ingreuneaza semnificativ recuperarea datoriilor.

In opinia consultantului fiscal Adrian Benta, citat de Zf.ro, aceasta suma uriasa pe care ANAF nu o mai poate recupera reprezinta un esec major al sistemului fiscal:

"O suma atat de mare inregistrata ca pierderi efective reprezinta un esec major de o gravitate exceptionala al sistemului fiscal din Romania. Daca tu, ca stat, ai o pierdere de 62 de miliarde de lei, ai o problema serioasa cu sistemul fiscal, fie cu administrarea creantelor bugetare - si aici ne referim strict la activitatea personalului ANAF -, fie impozitarea micului antreprenor este eronata. Nu pot sa cred ca 140.000 de oameni s-au inteles sa dea teapa bugetului de stat. Este un intreg sistem care trebuie schimbat, reformat, pentru ca micul antreprenor este sufocat de taxe pe care nu le mai poate plati",

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X