email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Registrul bunurilor de capital. Lista de implicatii fiscale

Registrul bunurilor de capital. Lista de implicatii fiscale
tvaregistrul bunurilor de capitalcod fiscal

Dezbatem cazul unei persoane juridice platitoare de TVA care are in proprietate mai multe bunuri imobile (cladiri si terenuri construibile) dupa cum urmeaza:

- bunuri imobile detinute in scop de vanzare;
- bunuri imobile detinute in scop de inchiriere;
- bunuri imobile detinute in scop administrativ (sediu societate).


Societatea tine registrul imobilizarilor pentru bunurile imobile detinute in scop de inchiriere si administrativ precum si situatia cu stocul de bunuri imobile detinute in scop de vanzare.

Registrul bunurilor de capital mentionat in Codul fiscal art. 305 este obligatoriu de tinut de societate in plus fata de Registrul imobilizarilor si stocul de imobile de vanzare. Avand in vedere ca societatea nu doreste sa ajusteze TVA dedus aferent acestor imobile, optand pentru taxare atat la inchirierea, cat si livrarea de cladiri care nu mai sunt considerate noi de Codul fiscal sau Registrul bunurilor de capital se va deschide atunci cand va fi cazul de ajustare pentru imobilele care vor fi afectate de ajustare de TVA?
 

Iata raspunsul specialistului!


Asa cum sunt definite in Codul fiscal prin art. 305 alin. (1) lit. a),bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, precum si operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile, exclusiv reparatiile ori lucrarile de intretinere a acestora.

Conform prevederilor  pct. 3 alin. (1) al art. 266,  activele  corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative.

Evidenta fiscala pe baza documentului Registrul bunurilor de capital reglementat prin art. 305 alin. (8) din Codul fiscal se organizeaza in cazul in care persoana impozabila:

- fie a exercitat dreptul de deducere a  sumei TVA deductibile in calitate de persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA deoarece la momentul achizitiei cunoaste faptul ca va  utiliza  bunurile respective pentru realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile;
- fie nu  a exercitat dreptul de deducere deoarece la momentul achizitiei cunoaste faptul ca va utiliza bunurile respective pentru operatiuni fara drept de deducere TVA; 
- fie nu a exercitat dreptul de deducere deoarece  la momentul achizitiei acestora nu era persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA fiind in regimul special de scutire pentru intreprinderi mici

Acest document de evidenta fiscala a bunurilor de capital este reglementat prin art. 305 alin. (8) din Codul fiscal "Persoana impozabila trebuie sa pastreze o situatie a bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate. Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii.

Orice alte inregistrari,documente si jurnale privind bunurile de capital trebuie pastrate pentru aceeasi perioada." Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 79 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 305  "In vederea ajustarii taxei deductibile aferente bunurilor de capital, persoanele impozabile sunt obligate sa tina un registru al bunurilor de capital, in care sa evidentieze pentru fiecare bun de capital, astfel cum este definit la art. 305 alin. (1) din Codul fiscal, urmatoarele informatii:

    a) data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;
    b) valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
    c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
    d) taxa dedusa;
    e) ajustarile efectuate conform art. 305 alin. (4) din Codul fiscal."
 
De retinut este faptul ca ajustarea sumei TVA deductibile poate fi negativa, in beneficiul bugetului de stat sau pozitiva, in beneficiul persoane impozabile.
         
In concluzie, registrul bunurilor de capital trebuie organizat de catre orice persoana impozabila, indiferent de faptul ca:

- este sau ca un este inregistrata in scopuri de TVA;
- a dedus sau ca nu a dedus TVA;
- a efectuat sau nu a efectuat ajustari.
 
In acest context, de retinut este faptul ca taxa deductibila este suma taxei datorate sau achitata pentru achizitiile efectuate sau care urmeaza a fi efectuate (in cazul avansurilor). Acest aspect rezulta din art. 266 Semnificatia unor termeni si expresii alin. (1) pct. 33 si pct. 34

 " (1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: ….
  33. taxa deductibila reprezinta suma totala a taxei datorate sau achitate de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate sau care urmeaza a fi efectuate;

 34. taxa dedusa reprezinta taxa deductibila care a fost efectiv dedusa; "
 
Astfel, registrul respectiv nu  se organizeaza doar in momentul in care trebuie efectuata ajustarea pozitivă sau ajustarea negativă a  sumei TVA deductibile aferente achizitiei efectuate, ci chiar din momentul achizitiei/ constructiei/ modernizarii/ transformarii bunului de capital. In opinia mea, obligatia organizarii evidentei bunurilor de capital trebuie coroborata si cu prevederile 321 "Evidenta operatiunilor" alin.  (1) din Codul fiscal "Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice. "

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaregistrul bunurilor de capitalcod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2018


Votati articolul "Registrul bunurilor de capital. Lista de implicatii fiscale":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Achizitii deseuri fier,hartie ,peturi

Intrebare: Am gasit o monografie contabila pentru achizitii deseuri fier ,unde scrie articol contabil :

conturi de stocuri = %401
si productie in curs

4426
Va rog sa-mi spuneti la ce cont se refera ca sa pot inregistra achizitia de deseuri fier,hartie,peturi ?

Raspuns: Te rog sa-mi spui daca la hartie ,peturi se procedeaza la fel ca la fier si daca poti sa-mi spui in...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 06 Noiembrie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 3 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X