email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila. Activitate scutita de TVA fara drept de deducere si activitate mixta

pro rata definitivataxa deductibilavenituri impozabileinregistrari contabilecheltuielitva

In analiza urmatoare, un SRL platitor de TVA primeste finantare POR (65%) pentru constructia si dotarea unei policlinici. Singura activitate prestata de acestia (servicii medicale) nu intra in sfera TVA (SFDDD).

Valoarea achizitiei nu include TVA, iar TVA-ul este neeligibil. Poate societatea sa obtina rambursare de TVA? Care este monografia contabila aferenta achizitiei?

Este considerat deductibil TVA-UL aferent achizitiei, trebuia TVA-UL operat in 4426, sau trebuia sa fie inclus pe costuri? Am operat 635 la 4426 TVA aferent echipamentelor si am considerat acest 635 cheltuiala nedeductibila pentru firma. Este corect?


Daca societatea presteaza exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere, cum ar fi de exemplu cele de la art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (spitalizarea, ingrijirile medicale...), nu poate solicita rambursarea TVA si nu are drept de deducere pentru TVA din facturile primite de la furnizori.
 
In cazul in care, societatea este inregistrata in scop de TVA, probabil ca efectueaza si operatiuni supuse TVA, pentru care evident, are drept de deducere pentru bunurile si serviciile achizitionate, pentru aceasta activitate.
 
In cazul in care activitatea este mixta  se poate exercita dreptul de deducere al TVA fie:
 

-    pe baza de prorata conform art. 147 alin. (5) din Codul fiscal;


-    fie prin organizarea de evidente distincte, atat pentru achzitiile pentru care nu se deduce TVA, cat si pentru care se exercita dreptul de deducere al TVA, conform prevederilor de la art.  147 alin. (3) si  (4)  din Codul fiscal;

 
Astfel, conform prevederilor de la art. 147 ali. (5) din Codul fiscal:
 
 
"(5) Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata."
 

Matematic, pro-rata se calculeaza conform prevederilor art. 147 alin.  (6) din Codul fiscal, ca raport intre:
 

-    numarator care cuprinde suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere,;
-    numitor care cuprinde suma totala, fara taxa, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere. In aceasta suma se includ sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.

 
   Din calculul pro-ratei se exclude:

-    valoarea  livrarilor  de bunuri de capital  utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;
-    valoarea  livrarilor  de bunuri sau prestari de servicii catre sine, tratate ca operatiuni asimilate unor livrari de bunuri si prestari de servicii.
-    valoarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) si b), precum si a operatiunilor imobiliare, altele decat cele prevazute la lit. a), in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.
 
In cazul in care,  evidenta TVA  se tine pe baza jurnalelor pentru cumparari, organizate distinct, pentru fiecare tip de operatiune careia ii este destinata fiecare achizitiei: un jurnal pentru operatiuni s.f.d.d., caz in care nu se deduce TVA aferenta achizitiilor si un jurnal pentru operatiuni taxabile/scutite cu drept de deducere si neimpozabile , caz se deduce TVA. Aceasta posibilitate de exercitare a dreptului de deducere este reglementata prin art.  147 alin. (3) si  (4)  din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
  "(3) Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral.
    (4) Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce."
 
Deci,  pentru evitarea calcularii pro ratei, aveti posibilitatea sa  organizati  evidenta sumei TVA deductibile, deduse,  prin intocmirea a  doua jurnale pentru cumparari separate, din care:
 

-    un jurnal pentru achizitiile aferente operatiunilor s.f.d.d.,  caz in care  suma TVA deductibila inscrisa in factura furnizorilor/prestatorilor nu se deduce conform prevederilor art. 147 alin. (4) din Codul fiscal;
-    un jurnal pentru achizitiile aferente operatiunilor taxabile,  caz in care suma TVA deductibila inscrisa in factura furnizorilor/prestatorilor  se deduce integral conform prevederilor art. 147 alin. (3) din Codul fiscal.

 
Pentru operatiunile efectuate aferente exclusiv activitatii scutite fara drept de deducere se inregistreaza
 
             628                        =                       401
            6022, etc
            4426
 
          Anularea dreptului de deducere
            628/6022                             =          4426
             sau
 
                                      = %                       404
 
          4426
 
          212
 
          213
 

           Anularea dreptului de deducere:
 
                   =  %                        4426
 
212
 
213
 
 
 
Daca doriti sa exercitati dreptul de deducere a TVA prin pro-rata, nu trebuie sa notificati acest aspect la organul fiscal competent inainte de aplicare, dar trebuie sa depuneti odata cu decontul de TVA aferent lunii decembrie, cu termen 25 ianuarie a anului imediat urmator, modul de calcul al pro ratei efective pentru anul expirat. Astfel,  daca in anul precedent exercitarea dreptului de deducere a TVA s-a efectuat pe baza de pro rata, nu este corecta exercitarea integrala a dreptului de deducere a TVA in anul imediat urmator fara a utiliza pro rata provizorie care reprezinta in fapt, pro rata definitiva calculata pentru anul precedent. In acest sens, avem in vedere prevederile art. 147 alin  (9)  din Codul fiscal "(9) Pro-rata aplicabila provizoriu pentru un an este pro-rata definitiva, prevazuta la alin. (8), determinata pentru anul precedent, sau pro-rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent." coroborate cu prevederile alin.  (10) "Taxa de dedus intr-un an calendaristic se determina provizoriu prin inmultirea valorii taxei deductibile prevazute la alin. (5) pentru fiecare perioada fiscala din acel an calendaristic cu pro-rata provizorie prevazuta la alin. (9), determinata pentru anul respectiv.".
 
Asadar, la sfarsitul anului, persoanele impozabile cu regim mixt trebuie sa ajusteze taxa dedusa provizoriu astfel:

a) din taxa de dedus determinata definitiv, se scade taxa dedusa intr-un an determinata provizoriu,
b) rezultatul diferentei in plus sau in minus dupa caz, se inscrie in randul de regularizari din decontul de taxa, aferent ultimei perioade fiscale a anului.

Pro rata definitiva se aplica taxei deductibile, aferenta achizitiilor pentru care nu s-a cunoscut destinatia.
           
 
TVA rezultata se compara cu TVA dedusa.
Diferenta se inregistreaza prin articolul contabil:
  635                                       =                                  4426
 
Cheltuiala este deductibila la calculul profitului impozabil, potrivit prevederilor de la pct. 23 lit. b) din Normele de aplicare a Codului Fiscal, date in aplicarea art.21 din Codul fiscal, redate in continuare:
 
"pct. 23 lit.b) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele: cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, precum si in alte situatii cand taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pro rata definitivataxa deductibilavenituri impozabileinregistrari contabilecheltuielitva


Data aparitiei: 11 Septembrie 2015

Votati articolul "Monografie contabila. Activitate scutita de TVA fara drept de deducere si activitate mixta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X