Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Sfatul expertului Robert Gearba: Registrul bunurilor de capital

Data aparitiei: 03 Aprilie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
registrul bunurilor de capitalbunuri de capitalbunuri imobileactive

Definirea bunurilor de capital

Potrivit legislatiei in vigoare, (articolul 305 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal), bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, adica orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru:
- a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii;
- a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative.

De asemenea, bunurile de capital sunt reprezentate si de operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile, exclusiv reparatiile ori lucrarile de intretinere a acestora, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau al oricarui altui tip de contract prin care bunurile imobile/partile de bunuri imobile se pun la dispozitia unei alte persoane cu conditia ca valoarea fiecarei transformari sau modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare.

Astfel, fiecare transformare sau modernizare a unui bun imobil ori a unei parti a acestuia, reprezinta bun de capital al persoanei care este proprietara bunului sau al persoanei la dispozitia careia este pus bunul imobil sau o parte a acestuia, in situatia in care lucrarile de transformare ori modernizare sunt efectuate de catre aceasta persoana.

Evidenta bunurilor de capital

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016
precizeaza ca persoana impozabila trebuie sa pastreze o situatie a bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate.

Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii. Orice alte inregistrari, documente si jurnale privind bunurile de capital trebuie pastrate pentru aceeasi perioada.

Deci, bunurile de capital care se inscriu in registrul respectiv sunt bunuri reprezentate de activele societatii, cu conditia ca acestea sa fie utilizate in cadrul desfasurarii activitatii de baza.

Bunurile care fac obiectul unui contract de de leasing sunt considerate bunuri de capital apartinand societatii de leasing, ca urmare aceste bunuri nu trebuie inscrise in registrul bunurilor de capital apartinand societatii care le ia in leasing.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X