In analiza urmatoare, stabilim daca inregistram in contabilitate ajustarea TVA pentru bunuri de capital achizitionate inainte cu 90 zile de a deveni platitor de TVA. Firma a inregistrat imobilizarea cu tot cu TVA in luna decembrie 2015 si a devenit platitoare de TVA in luna martie 2016 prin depasirea plafonului de TVA. Stabilim care sunt articolele contabile aferente.
Din precizarile efectuate, intelegem ca in urma inregistrarii in scopuri de TVA in anul 2016, societatea dumneavoastra doreste sa inregistreze in contabilitate ajustarea de TVA aferenta bunurilor de capital achizitionate in anul 2015 (cu 90 de zile inainte de obtinerea codului de TVA), in conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a art. 310 din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In sensul art. 310 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa prin optiune conform prevederilor art. 310 alin. (3), coroborate cu prevederile art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal
, si persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa in cazul depasirii plafonului de scutire in termenul stabilit la art. 310 alin. (6) din Codul fiscal au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
Astfel, prevederile art. 305 alin. (2) din Codul fiscal mentioneaza cu privire la perioada de ajustare faptul ca taxa deductibila se ajusteaza dupa cum urmeaza:
a) pe o perioada de 5 ani, pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat cele prevazute la lit. b);
b) pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare.
Conform informatiilor prezentate, in cazul dumneavoastra perioada de ajustare va incepe cu data de 1 ianuarie a anului in care bunurile de capital au fost achizitionate, mai precis anul 2015, aplicand regulile art. 305 alin. (3) din Codul fiscal. Totodata, potrivit Normelor metodologice de aplicare ale art. 305 din Codul fiscal, ajustarea deducerii se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare evenimentul care genereaza ajustarea.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
De exemplu, presupunem ca bunul de capital aflat in discutie este o cladire. Societatea dumneavoastra a achizitionat cladirea in anul 2015 si nu a dedus TVA-ul aferent la data achizitiei. In martie 2016 societatea obtine codul de inregistrare in scopuri de TVA. In acest caz, perioada de ajustare este de 20 de ani, deoarece este vorba despre un bun imobil. Aceasta va incepe cu data de 1 ianuarie 2015 si se va efectua pana in anul 2034 inclusiv. Asadar, ajustarea pozitiva se va efectua pentru perioada ramasa din perioada de ajustare, si anume 19 ani (2034-2016). La inregistrarea in scopuri de TVA, societatea dumneavoastra va ajusta 19 douazecimi din TVA-ul nededus la data achizitiei imobilului.
Inregistrarile contabile cu privire la aceasta ajustare pentru exemplul descris, vor fi 212 = 404 cu suma de ajustat in rosu (cu minus) si apoi 4426 = 404 cu suma de ajustat cu plus.
Trebuie sa aveti in vedere insa si faptul ca, in Normele metodologice de aplicare a art. 305 din Codul fiscal se mentioneaza urmatoarele:
In sensul art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital este mai mica de 1.000 lei.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal