In randurile de mai jos, analiza noastra face referire la un salariat al societatii care, in functia de agent de vanzari, are marfa in gestiunea proprie in scopul vanzarii pe zona pe care o deserveste. La inventarul efectuat de personalul societatii s-a constatat in gestiunea agentului de vanzari o lipsa de inventar care va fi imputata acestuia. Vom stabili, in ce priveste TVA-ul aferent lipsei imputabile, cum va proceda societatea si daca se colecteaza TVA-ul sau se ajusteaza taxa dedusa. De asemenea, vom vedea ce inregistrari contabile se fac in aceasta situatie.
Valoarea bunurilor lipsa din gestiune nu reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri reglementata prin art. 270 alin. (4) din Codul fiscal astfel incat persoana impozabila sa fie obligata sa colecteze TVA. Pentru bunurile lipsa din gestiune, se efectueaza ajustarea sumei TVA deduse conform prevederilor art. 304 alin. (1) lit. c) " (1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: ….. c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate.". Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 78 alin. (5) din normele de aplicare ale art. 304 "Conform art. 304 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare negativa sau pozitiva, dupa caz, a taxei deductibile aferente bunurilor si serviciilor prevazute la alin. (1), in situatii precum:
- Noi 15100 locuri
disponibile - Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
a) cazurile prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal; ".
In situatia prezentata, sunt aplicabile si prevederile alin. (6) ale pct. 78 din norme din care rezulta ca bunurile lipsa din gestiune, imputate, nu reprezinta operatiuni din sfera de aplicare a TVA" (6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei;"
Astfel, pentru bunuri lipsa, la momentul constatarii lipsei cantitative se ajusteaza suma TVA dedusa la achizitie, caz in care se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
635 = 4426
"Cheltuieli cu alte impozite, "TVA deductibila"
taxe si varsaminte asimilate"
Aceasta inregistrare se efectueaza concomitent cu inregistrarea contabila:
607 = 371
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
"Cheltuieli privind marfuril" "Marfuri"
Cheltuiala inregistrata in debitul contului 635 este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece se recupereaza din prejudiciul imputat gestionarului, suma suma TVA ajustata reintregind valoarea prejudiciului inscris in Decizia de imputare.
Recuperarea prejudiciului, in valoare totala de 120 lei care include si suma de 20 lei reprezentand TVA ajustata pentru marfa lipsa se inregistreaza prin formula contabila:
421 = 4282 120 lei
"Personal - salarii datorate" "Alte creante in legatura cu personalul"
4282 = 7581 120 lei
"Alte creante in legatura "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati"
cu personalul"
Avand in vedere faptul ca sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, pentru recuperarea lipsurilor nu trebuie intocmita factura, fiind suficienta Decizia de impunere. De asemenea, avand in vedere faptul ca prejudiciul imputat nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA, valoarea acestuia nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil