email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea profiturilor anteriori pe destinatia dividende. Ce tratament TVA se aplica?

repartizare profitcodul fiscaldividendetvaasociatiagadividendele neridicate

In analiza urmatoare, subiectul nostru il reprezinta o societate care hotaraste in anul 2016 prin AGA repartizarea profitului anilor 2010-2015. Impozitul aferent se calculeaza cu 5%. Vom vedea daca se poate plati tot impozitul in anul 2016, urmand ca dividendele sa se plateasca catre asociati chiar si in anii urmatori (in cazul in care nu sunt suficienti bani).

Potrivit art. 133 alin.(8) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, care a intrat in vigoare incepand cu data de  01.01.2016, cota de impozit de 5% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016, indiferent  de anul pentru care se face repartizarea profitului.

Conform art. 176 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Cod fiscal, in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din investitii (ex. dividende) nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l),cum ar fi de exemplu venituri din salarii, pensii, activitati independente, etc,  cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Desigur, este posibil ca profitul sa nu fie repartizat initial si ulterior sa fie repartizat pe destinatia dividende partial sau integral.
 
Impozitul pe dividend se retine la sursa  la data efectuarii platilor de dividend catre asociati, si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit efectiv aceste dividend repartizate asociatilor. Pana la aceeasi data se si declara in Declaratia 100.

In cazul in care dividendele distribuite nu sunt achitate pana la data de 31 decembrie a anului in care au fost distribuite, societatea are obligatia de a retine si achita impozitul pe dividend de 5% pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care au fost distribuite, cu declararea impozitului in Declaratia 100 tot pana la aceeasi data.

Pentru veniturile de natura dividendelor datorate persoanelor fizice pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii impozitului, pana la data de 28 februarie anul urmator, distriburii dividendelor, societatea are obligatia depunerii  si a formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I.procedura contabila si fiscala.

Prin urmare, in anul 2016 repartizati integral profiturile realizate in anii 2010-2016 si in cazul in care din lipsa de lichiditati nu puteti repartiza integral dividendele, aveti obligatia de a plati impozitul pe dividende pentru dividendele neridicate, pana pe data de 25 ianuarie a anului 2017, urmand ca dividendele nete sa fie platite asociatilor ulterior, cand societatea va dispune de lichiditati.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repartizare profitcodul fiscaldividendetvaasociatiagadividendele neridicate


Data aparitiei: 25 August 2016

Votati articolul "Repartizarea profiturilor anteriori pe destinatia dividende. Ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 1.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X