Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Distribuire profit din anii precedenti. Cum inregistram repartizare de dividende?

Data aparitiei: 06 Octombrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
dividenderepartizare profitinregistrari contabileoug 3/2017

In cazul urmator, anul trecut, societatea a realizat profit care nu a fost repartizat pe dividende. Suma a ramas in contul 129. Asociatul doreste dividendele. Vom vedea cum se va proceda in prezent cu inregistrarea in contabilitate si cand se va plati impozitul datorat.

Iata raspunsul specialistului:

Profitul ramas nerepartizat din anii anteriori se inregistreaza pe seama contului 1171. In contul 129 se inregistreaza numai profitul repartizat la rezerva legala (129=106).
 
Daca ati gresit stornati inregistrarea contabila si inregistrati corect. De exemplu, presupunem ca rezerva legala a fost repartizata in anii anteriaori integral, iar profitul realizat in anul 2016 a fost 100.000 de lei. In anul 2017, in luna depunerii situatiilor financiare aferente anului 2016, inregistrati :121 = 1171 analitic distinct profit an 2016=100.000 lei.
 
Pentru profitul repartizat pe destinatia dividende aferent anului 2016, in luna ianuarie anul 2017 se va plati impozit pe dividende 5%, conform prevederilor de la art. 133 alin.(8) din Codul  fiscal si obligatoriu contributia de asigurari sociale de sanatate 5,5% conform prevederilor de la art. 176 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent de calitatea asociatilor (salariati, pensionari, etc).
 
Pentru dividendele distribuite incepand cu luna februarie 2017 in cazul in care, asociatii realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. b), respectiv, venituri din salarii, pensii,  nu se mai datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru dividendele distribuite, ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr.3/2017, respectiv  art. 176 alin. (7) din Codul fiscal.
 


Pentru dividendele distribuite incepand cu luna februarie 2017 in cazul in care, asociatii realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)—d), g), i)—I), respectiv:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului, 
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale, nu se mai datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru dividendele distribuite, ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr.3/2017, respectiv  art. 176 alin. (7) din Codul fiscal.
 
Prin urmare, important este ca asociatii sa realizeze venituri din salarii, pensii etc la cel putin un salariu minim brut pe tara, pentru a nu datora CASS.
 
Salariul de baza minim brut pe tara,  este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, aferent lunilor pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.
 
In anul 2017 salariul minim brut pe tara a fost 1.250 lei in ianuarie 2017 si este 1.450 lei incepand cu luna februarie 2017.
Astfel, impozitul pe dividende pentru profitul anilor precedenti si repartizat in anul 2017 este in cota de 5% si  se retine la sursa  la data efectuarii plati de dividende catre asociat, se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit efectiv aceste dividende repartizate asociatului. Pana la aceeasi data se si declara in Declaratia 100.
 
Pentru dividendele repartizate in anul 2017, societatea trebuie sa depuna Declaratia informativa 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Pentru impozitul pe dividende retinut in anul 2017, declaratia se depune pana pe data de 28 februarie 2018, inclusiv.
 
Monografie contabila:
- repartizarea profitului la dividend:
1171 analic distinct           = 457
 
- inregistrarea si retinerea impozitului pe dividende:
457 = 446 analitic impozit pe dividende
 
- plata dividendelor nete, catre asociati:
457 = 5311/5121

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X