In analiza de mai jos, exemplul nostru se refera la trei asociati care vor sa infiinteze cate o firma pentru fiecare proiect. Proiectele sunt anuale si se doreste ca durata de functionare sa fie 1 an de zile (durata proiectului). Nu vor asociere in participatiune pentru ca la fiecare proiect procentul de repartizare a profitului este diferita. Nu se ajunge la plafon de TVA proiect. Autoritatile fiscale considera ca nu ar fi corect. Vom vedea cum se procedeaza corect.
Conform art. 1881 din Legea 287/2009 privind Codul civil o societate se poate infiinta de catre doua sau mai multe persoane "
"Art. 1.881. - (1) Prin contractul de societate doua sau mai multe persoane se obliga reciproc sa coopereze pentru desfasurarea unei activitati si sa contribuie la aceasta prin aporturi banesti, in bunuri, in cunostinte specifice sau prestatii, cu scopul de a imparti beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta."
Insa in Legea societatilor nr. 31/1990 nu se interzice dreptul unei persoane fizice sa fie asociat unic intr-o societate. In schimb o persoana fizica, daca este asociat unic intr-o entitate, nu mai poate fi asociat unic intr-o alta entitate asa cum se precizeaza la art. din Legea societatilor nr 31/1990:
"Art. 14. - (1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata. (2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. (3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita."
In Legeasocietatilor nr. 31/1990 nu se regaseste vreo limitare a dreptuluipersoanelor fizice de a infiinta mai multe firme.
- Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cu privire la durata de functionare a unei societati, conform alin (1) de la art. 1885 din noul Cod civil, durata unei societati este nedeterminata: Operare SAGA Exemple practice si recomandari Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Manual de politici contabile - Stick USB
"Durata societatii este nedeterminata, daca prin contract nu se prevede altfel. (2) Asociatii pot prelungi durata societatii, inainte de expirarea acesteia."
In Legea societatilor nr 31/1990 durata de functionare a firmelor nu este conditionata avand in vedere ca unul din elementele obligatorii ale actului constitutiv al firmeiil constituie durata societatii.
Totusi pentru confirmarea celor prezentate va recomandam sa va adresati Registrului Comertului pentru a vedea, conform procedurii acestuia, daca sunt sau nu restrictii in acest sens.
In situatia in care proiectele la care faceti referire sunt proiecte cu finantare nerambursabila, atunci nu se pot infiinta societati cu durata de functionare de un an. Trebuie sa aveti in vedere ca, o data implementate proiectele, acestea sunt monitorizate de finantator timp de 5 ani privind respectarea indicatorilor stabiliti in proiect ( de ex. investitia rezultata in urma proiectului sa ramana in proprietatea societatii cel putin 5 ani, la fel si locurile de munca sa fie mentinute cel putin 5 ani, indicatori care se regasesc precizati in ghidurile de finantare si in contractele de finantare).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.