Din buletinul de stiri al ETAF (European Tax Adviser Federation), publicat in data de 8 octombrie, reiese ca Parlamentul European aproba cea mai mare parte a reformei sistemului TVA propusa de Comisie.
In cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din data de 3 octombrie 2018, eurodeputatii au adoptat trei rapoarte preliminare referitoare la sistemul TVA.
- Raportul lui Jeppe Kofod (S&D, Danemarca) cu privire la armonizarea si simplificarea anumitor reguli, printre care si instituirea unui mecanism de solutionare a litigiilor in materie de TVA, pana la cel tarziu 1 iunie 2020, a fost adoptat cu o larga majoritate.
- Raportul eurodeputatului Tibor Szanyi (S&D, Ungaria), al carui scop este stabilirea unui sistem clar cu privire la taxa pe valoare adaugata, propunand o limita inferioara de 15% si o limita superioara de 25%.Si acesta a fost adoptat de majoritarea dintre europarlamentari.
- Raportul eurodeputatei Sirpa Pietikäinen (PPE, Finlanda) privind mecanismul optional de taxare inversa si mecanismul de avertizare timpurie pentru a semnala frauda in materie de TVA.
Alt subiect principal dezbatut in aceasta saptamana este sustinerea ICRICT pentru propunerea Comisiei Europene de impozitare corporativa.
La 1 octombrie 2018, Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation (ICRICT) a adresat o scrisoare Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a reitera sprijinul deplin cu privire la propunerea Comisiei referitoare la baza comuna de impozitare corporativa consolidata (CCCTB). Scrisoarea, semnata printre altii si de catre celebrii economisti Stiglitz si Piketty, dar si de catre eurodeputata Eva Joly, subliniaza ca CCCTB este „cea mai eficienta modalitate de abordare a strategiilor de evaziune fiscala utilizand preturile de transfer”.
Mai mult de atat, scrisoarea subliniaza intregul sprijin acordat eforturilor Comisiei in vederea impozitarii economiei digitale, sugerand ca „o baza comuna de impozitare consolidata a corporatiilor, care include factorul digital in scopul impozitarii si repartizarii adecvate a profiturilor corporatiilor, este cea mai buna cale de urmat”.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sursa: etaf.tax