email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustare depreciere leasing operational. Cum descarcam gestiunea pentru bunurile livrate in baza contractului?

ajustare depreciereleasing operationalprovizioanecodul fiscalcesiune creante

In analiza urmatoare, avem cazul unei societati care a incheiat contracte de leasing operational in baza caruia a livrat bunurile ramanand in continuare proprietar al acestora (cont 371/analitic distinct). Exista contracte intrate in litigiu cu parteneri care ori au radiat societatea, ori sunt in insolventa sau au lipsa bunuri la adresa. Vom vedea cum se poate descarca gestiunea pentru aceste bunuri si daca se poate constitui provizion, precum si la ce valoare. Se mentioneaza ca nu s-au facturat integral contractele, ci doar partea incasata din chirii.

Avand in vedere ca ati incheiat contracte de leasing opeationar pentru bunuri, acestea nu se pot inregistra in contul 371 Marfuri. Bunurile livrate in regim de leasing operational ( nefiind vorba despre leasing financiar )  se inregistreaza in conturile de imobilizari necoporale (21…), asa cum se regaseste prevazut la alin (1) al punctului 217 din OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:  
 
 "217. - (1) La contabilizarea operatiunilor de leasing operational, locatorul trebuie sa prezinte bunurile date in regim de leasing operational in conturile de imobilizari necorporale si imobilizari corporale, in conformitate cu natura acestora. Deoarece trebuie sa le calculati si inregistrati amortizarea, asa cum se precizeaza la punctul 214, alin (3) din OMEF 1802/2014:                
                                                                                                 
"214. (3) In cazul leasingului operational, bunurile sunt supuse amortizarii de catre locator, pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale acestuia."   
                                                                        
In situatia prezentata de dvs. intr-o prima etapa trebuie sa aveti in vedere inregistrarea ajustarilor de depreciere a mijloacelor fixe amortizabile date in leasing operational ( presupunem ca acestea sunt deprecieri reversibile intr-o prima etapa ) doar in situatia in care au fost incheiate contracte de asigurare pentru acestea, asa cum se prevede la lit n) a alin (1) de art. 26 – "Provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve" din codul fiscal:               
                                                             
  ART. 26 - Provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve     
                                                                                         
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:         


                                                                                                                           
 n) ajustarile pentru deprecierea mijloacelor fixe amortizabile constituite pentru situatiile in care:                                          
1. sunt distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;                                                                                                                                                                                                
2. au fost incheiate contracte de asigurare."
Conform punctului 385 "Provizioane pentru contracte cu titlu oneros"din OMEF 1802/ 2014:                                                                                                                                                 
" 385. - (1) Daca o entitate are un contract cu titlu oneros, obligatia contractuala actuala prevazuta in contract trebuie recunoscuta si evaluata ca provizion.
(2) Un contract cu titlu oneros reprezinta un contract in care costurile inevitabile aferente indeplinirii obligatiilor contractuale depasesc beneficiile economice preconizate a fi obtinute din contractul in cauza. Costurile inevitabile ale unui contract reflecta costul net de iesire din contract, adica valoarea cea mai mica dintre costul indeplinirii contractului si eventualele compensatii sau penalitati generate de neindeplinirea contractului.
(3) Inainte de a constitui un provizion separat pentru un contract cu titlu oneros, o entitate recunoaste orice pierdere din deprecierea activelor alocate contractului in cauza."

puteti constitui provizioane doar pentru ratele neincasate, la valoarea acestora, conform contractelor de leasing operational daca indeplinesc conditiile precizate la lit. c) a alin (1) de la art. 26 din Codul fiscal:
                                                                                                                                                                                                                   
 "ART. 26 - Provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve                                                                                            
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:                                                                                                                          
 c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:                                                                                                                                      
 1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;                                                            
 2. nu sunt garantate de alta persoana;                                                                                                                             
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;"

Atentie ! Conform punctului 371  si 372 din OMEF 1802/2014:                                                                    
" Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
  372. - (1) Nu se recunosc provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare deoarece aceste pierderi viitoare nu corespund definitiei unei datorii si nu sunt indeplinite criteriile de recunoastere a provizioanelor.
(2) Previzionarea unor pierderi viitoare din exploatare indica faptul ca anumite active de exploatare ar putea fi depreciate. Ca urmare, entitatea testeaza aceste active pentru depreciere."

Pentru scoaterea din gestiune a bunurilor puteti proceda la casarea acestora in conditiile prezentate la punctele 242-243 din OMEF 1802/2014:

"Cedarea si casarea
    242. - (1) O imobilizare corporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau casare, atunci cand niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioara.
(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.
   
243. - (1) In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari corporale, sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare, cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia.

(2) In scopul prezentarii in contul de profit si pierdere, castigurile sau pierderile obtinute in urma casarii sau cedarii unei imobilizari corporale trebuie determinate ca diferenta intre veniturile generate de scoaterea din evidenta si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de aceasta si trebuie prezentate ca valoare neta, la venituri sau cheltuieli, dupa caz, in contul de profit si pierdere, la elementul "Alte venituri din exploatare", respectiv "Alte cheltuieli de exploatare", dupa caz."
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

,

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajustare depreciereleasing operationalprovizioanecodul fiscalcesiune creante

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 08 Iulie 2016


Votati articolul "Ajustare depreciere leasing operational. Cum descarcam gestiunea pentru bunurile livrate in baza contractului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 08 Iulie 2016 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X