In urmatorul studiu de caz vom analiza cum se dovedeste capacitatea financiara. Spre exemplu, daca o firma are capitaluri proprii care o pot ajuta sa supravietuiasca o luna de zile se mai poate beneficia de aceasta masurile privind somajul tehnic.
In ceea ce privese plata somajului tehnic, OUG nr. 30/2020 cuprinde dispozitia potrivit careia, angajatorii pot beneficia de subventia privind somajul tehnic pentru 75% din salariati care au contracte individuale de munca active la data intrarii in vigoare a ordonantei, in conditia in care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
GHID practic privind somajul tehnic - informatii complete despre procedura >>
Plata salariilor, somajul tehnic si aplicarea OUG 30/2020: raspunsul specialistului
Conform art. XI alin. (3) din ordonanta, pentru angajatorii mentionati la alin. (2) lit. b), plata indemnizatiei de 75% se va realiza in baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca angajatorul inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe propria raspundere, cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020, si ca nu are capacitate financiara pentru a plati toti salariatii.
Atentie! Cele doua conditii impuse sunt cumulative (ambele conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de facilitate).
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prin rasporarea datoriilor la capitalul propriu se obtine indicatorul de solvabilitate pe termen lung. Avand in vedere ca ajutorul financiar prevazut de OUG 30/2020 este acordat tinand cont de faptul ca neluarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional, in domeniul social si economic ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra angajatilor si a beneficiarilor unor masuri de asistenta sociala, consider ca se doreste ca indicatorii pe termen lung sa nu fie afectati.
Deci masurile au fost luate pentru ca firmele sa nu ajunga in situatia de a-si vinde activele pentru a putea obtine resurse de numerar pe termen scurt si pentru ca acestea sa poate functiona dupa revenirea la normal a situatiei.
Sub rezerva faptului ca OUG 30/2020 nu defineste „capacitatea financiara pentru a plati toti salariatii”, consider ca aceasta conditie poate fi dovedita pe baza informatiilor rezultate din analiza disponibilului in numerar. Daca societatea nu are suficient numerar pentru achitarea salariilor, se poate considera ca nu are capacitate financiara.
Desi toate societatile ar avea nevoie in aceasta perioada de sustinere financiara, din prevederile legale rezulta ca vor fi ajutate societatile aflate in incapacitate de plata.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu – Economist.