Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Ordonanta privind prevenirea incapacitatii de plata a fost modificata. Care sunt noile obligatii?

Data aparitiei: 05 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
incapacitate de plataog 22/2016sumele restantedebitorisediul socialOG 77/1999

Ordonanta de urgenta nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata a fost modificata prin OG 22/2016 publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 29/08/2016.

Conform noilor prevederi care au intrat in vigoare la 01 septembrie 2016, persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania, care va cuprinde:
    a) elemente de identificare a calitatii de debitor:
    1. denumirea, sediul social si codul fiscal;
    2. denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului;
    3. numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;
    b) elemente de identificare a calitatii de creditor:
    1. denumirea, sediul social si codul fiscal;
    2. denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului;
    3. numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor.

Aceste situatii se depun prin internet la adresa dedicata in acest scop, in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente si trebuiesc actualizate in decurs de o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite. Anterior situatia intocmita conform art. 2 din OUG 77//1991 se depunea la Institutul de Management si Informatica (IMI) in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente si trebuia actualizata periodic, la intervale de cel mult 30 de zile.



Pana la sfarsitul lunii septembrie Guvernul urmeaza sa adopte o hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acestor prevederi.

Prin OG 22/2016 au fost actualizate si sanctiunile si contraventiile pentru nerespectarea prevederilor OG 77/1999, acestea urmand sa intre in vigoare in 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Astfel, netinerea si neactualizarea de catre contribuabilul, persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor se va sanctiona cu cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei iar netransmiterea acesteia in termenele prevazute de lege cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X