Economistul Irina Dumitrescu prezinta, prin randurile de mai jos, Procedura privind declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor de catre contribuabilii care califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere la sfarsitul unui an fiscal, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente incepand cu anul fiscal urmator. La stabilirea numarului de contracte se au in vedere contractele de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole.
Aceste persoane determina venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente, si au urmatoarele obligatii:
- conducerea evidentei contabile, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla;
- completarea Registrului de evidenta fiscala;
- completarea si depunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" pana la data de 31 ianuarie a anului urmator.
In cazul in care persoanele fizice care indeplinesc conditia de la pct.1 nu au depus formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", organul fiscal va proceda la notificarea acestora. In cazul in care contribuabilul nu se prezinta in termen de 15 zile de la primirea notificarii, organul fiscal stabileste platile anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent, avand in vedere contractele de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare la 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, indiferent de numarul acestora.
- completarea si depunerea formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului. Veniturile si cheltuielile luate in calcul pentru stabilirea venitului net anual sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare in anul de raportare, indiferent de numarul acestora.
Atentie, si dupa trecerea la impunerea in sistem real contribuabilii au in continuare obligatia de inregistrare a contractelor de inchiriere/ subinchiriere la organul fiscal.
Stabilirea platilor anticipate si a impozitului anual datorat se efectueaza de organul fiscal central competent, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente, pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
In cazul in care, la sfarsitul unui an fiscal, nu mai este indeplinita conditia privind numarul de contracte, incepand cu anul urmator persoanele fizice determina si declara venitul net estimat/realizat potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor. Stabilirea platilor anticipate si a impozitului anual datorat se efectueaza de organul fiscal central competent, potrivit legii, conform regulilor prevazute pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Procedura privind declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor de catre contribuabilii care califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente precum si modelul si continutul unor formulare au fost adoptate prin OANAF 2902 publicat in M.OF. nr. nr. 807 din 13/10/2016.