Asociatii unei societati aflata in dizolvare judiciara conform art. 237 din Legea 31/1990 mai pot sa ridice dividende?
Cazurile prevazute la art. 237 din Legea nr. 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - care conduc la dizolvarea judiciara a unei societati sunt urmatoarele:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta;
c) nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie
de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului
cu destinatie de sediu social;
NU RATATI CEL MAI CITIT SI APRECIAT ARTICOL DE LUNA ACEASTA: Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
d) a incetat activitatea societatii sau nu a fost reluata activitatea dupa perioada de inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului, perioada care nu poate depasi 3 ani de la data inscrierii in registrul comertului;
e) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii;
f) societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare;
g) societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire,
daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.
Oricare dintre aceste cazuri poate determina ONRC sa dispunna dizolvarea (denumita si judiciara) a socetatii, prinb emiterea unei hotarari de dizolvare.
Potrivit alin. (5) al art. 237, termenul de apel impotriva hotararii de dizolvare este de 30 de zile de la data publicarii hotararii de dizolvare in Monitorul Oficial partea a IV-a.
Termenul de 30 de zile de la data publicarii in MO a hotararii de dizolvare are menirea a permite eventualilor creditori ai societatii (ai celor care au de incasat / obtinut ceva de la societate in baza unor relatii anterioare, obligatii de care societatea nu si le-a onorat) de a se opune in scris impotriva dizolvarii societatii, pentru a-si recupera creantele.
La alin. (6) al art. 237 se stipuleaza ca "Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi. Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedeaza la numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa."
Asadar, hotararea de dizolvare ramane definitiva in doua situatii:
- dupa trecerea termenului de 30 de zile de la data publicarii acesteia in MO, doar daca in acest termen nu a depus nimeni opozitie;
sau
- daca s-a depus opozitie, societatea a efectuat demersurile pentru rezolvarea situatiei care a generat opozitia (apelul) facut de vreun creditor.
Dvs trebuie sa obtineti informatii de la ONRC referitoare la motivul concret pentru care ONRC a dispus dizolvarea societatii (unul sau mai multe dintre cele enumerate in incipitul raspunsului), data publicarii in MO a hotararii de dizolvare si, nu in ultimul rand, daca s-a formulat opozitie de catre vreun tert impotriva dizolvarii.
In cazul in care nu s-a formulat opozitie, hotararea de dizolvare ramane definitiva, la expirarea termenului de 30 de zile de la data publicarii in MO, dupa care societatea intra in lichidare.
In continuarea art. 237, se arata:
"(8) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare nu s-a formulat nicio cerere de numire a lichidatorului potrivit prevederilor alin. (6), Oficiul National al Registrului Comertului sau orice persoana interesata poate solicita tribunalului radierea societatii din registrul comertului.
(10) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat radierea se comunica societatii, oficiului registrului comertului pentru radierea societatii din registrul comertului, Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - administratia judeteana a finantelor publice/administratia finantelor publice a sectorului si se publica, cu titlu gratuit, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia.
(11) Orice persoana interesata poate face numai apel impotriva hotararii de radiere, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii conform prevederilor alin. (9).
Apelantul va depune o copie a apelului la oficiul registrului comertului, pentru mentionare in registrul comertului."
In continuare, se prevad urmatoarele:
"Art. 237^1
(3) Asociatul care, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Raspunderea asociatului devine nelimitata in conditiile alin. (3), in special atunci cand acesta dispune de bunurile societatii ca si cum ar fi bunurile sale proprii sau daca diminueaza activul societatii in beneficiul personal ori al unor terti, cunoscand sau trebuind sa cunoasca faptul ca in acest mod societatea nu va mai fi in masura sa isi execute obligatiile."
Asadar, daca societatea nu are creditori neonorati, pe perioada celor 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Ofdicial a hotararii de dizolvare, se pot acorda dividende asociatilor.
Daca pe perioada dizolvarii, se acorda dividende asociatilor, fapt ce conduce la reducerea resurselor financiare ale socieatii, in detrimentul creditorilor, atunci raspunderea pentru neonorarea creditori se refrange asupra asociatilor, care vor raspunde nelimitat si nu numai in limita capitalului social.
Daca dupa trecerea celor 30 de zile, in mod normal, societatea intra in lichidare, perioada in care au loc operatiuni specifice lichidarii, intre care acordarea de dividende nu se regaseste.
Operatiunile specifice lichidarii sunt prevazute in Ordinul nr. 897 din 3 august 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor:
• Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii care urmeaza sa se lichideze, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, normelor si reglementarilor contabile, precum si inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
• Intocmirea situatiilor financiare anuale de catre societatea care urmeaza sa se lichideze, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1.1) in legea contabilitatii.
• Valorificarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc.);
• Achitarea datoriilor societatii catre bugetul de stat, catre bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si a celorlalte obligatii sociale catre alte fonduri, salariai si alti terti.
Deci, pe perioada lichidarii, nu se acorda dividende asociatilor, deoarece la finalizarea operatiunii de lichidare, daca rezulta un castig din lichidare (in sensul ca asociatii primesc cota parte din capitalurile societatii - formate din profit, rezerve etc -, dupa achitarea datoriilor), castig reflectat in soldul creditor al contului 456, dar pentru partea ce excede capitalul social, societatea are obligatia de a retine si vira la bugetul de stat, in numele asociatilor, impozitul pe castigul din lichidarea unei societati, prevazut la art. 97 alin. (5) din codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si consultant fiscal