email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrare bunuri. Transfer drept de proprietate. Cum procedam?

transfer drept de proprietatelivrare bunuriinregistrari contabilecodul fiscal

In cazul de mai jos, prin HC de Consiliu se decide ca o societatea comerciala SA unde actionar unic este UAT (Unitate Administrativ Teritoriala) sa predea reteaua de apa Primariei, acesta urmand sa o dea in exploatare altei societati. Pe aceasta retea exista si bunuri achizitionate de catre societatea S.A. (apometre, debmetre, camine etc) reflectate in evidenta contabila in contul de mijloace fixe si obiecte de inventar. Acestea au ramas in patrimoniul societatii S.A desi reteaua nu mai era. S-a decis sa se inventarieze bunurile in vederea rezolvarii acestei situatii.

1. In situatia in care se decide ca Primaria va prelua aceste bunuri ce document trebuie intocmit de catre predator in vederea transferarii dreptului de proprietate si in vederea scoaterii de gestiune? Se intocmeste factura, si daca nu ce alt document?
2. In situatia in care nu se transfera dreptul de proprietate societatea comerciala poate solicita chirie pe aceste bunuri avand in vedere ca ele sunt utilizate de catre o alta societate?

 

1. Potrivit art. 270 din Codul fiscal este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
Sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri  trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in conditiile prevazute de legislatia referitoare la proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in schimbul unei despagubiri.

Sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
a) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
 
Orice distribuire de bunuri din

activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la art. 270 alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Daca pentru bunurile inventariate apartinand societatii, primaria va plati o contravaloare, livrarea constituie livrare de bunuri cu plata, taxabila din punct de vedere al TVA.
 
Se emite factura pentru suma convenita, cu colectarea TVA aferenta. In cazul in care bunurile sunt predate in mof gratuit predarea bunului domeniului public pe baza de proces verbal de predare primire
 
2. In cazul in care bunurile raman in proprietatea societatii, aceasta poate solicita o chirie pentru utilizarea acestora, conform contractului de preluare incheiat.

Veniturile sunt impozabile iar operatiunea este taxabila din punct de vedere al TVA.
411 = %
706
4427

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer drept de proprietatelivrare bunuriinregistrari contabilecodul fiscal


Data aparitiei: 21 Noiembrie 2016

Votati articolul "Livrare bunuri. Transfer drept de proprietate. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X