Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
TVA Contabilul.ro | Stiri

Cupoanele valorice vor avea un nou regim TVA. S-a publicat Legea nr.60/2019

Data actualizarii: 18 Aprilie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cupoanele valorice vor avea un nou regim TVA. S-a publicat Legea nr.60/2019
tvacupoane valoricelivrare bunuricontrapartida

UPDATE in 18 aprilie 2019. Regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice este stabilit prin lege. In data de 17 aprilie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr.60/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Acest proiect trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2019, insa drumul legislativ a depasit aceasta data. De abia in data de 20 martie 2019 a fost adoptat de Camera Deputatilor. Legea nr.60/2019 va intra in vigoare de la data de 201 aprilie 2019.
 

Acest act normativ aduce modificari esentiale in domeniul TVA. Iata mai jos cateva dintre acestea:

- Fiecare transfer al unui cupon valoric cu utilizare unica efectuat de o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu se considera a fi o livrare a bunurilor sau o prestare a serviciilor la care se refera cuponul valoric. Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizare unica acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, nu se considera a fi o tranzactie independenta, pentru partea contrapartidei acoperita de cupon. Pentru partea contrapartidei care nu este acoperita de cuponul valoric cu utilizare unica se considera ca are loc o tranzactie independenta.

- In cazul in care furnizorul/prestatorul bunurilor sau serviciilor nu este persoana impozabila care, actionand in nume propriu, a emis cuponul valoric cu utilizare unica, se considera ca furnizorul/prestatorul a livrat bunurile sau a prestat serviciile la care se refera cuponul valoric catre persoana impozabila care a emis in nume propriu cuponul, la data la care este utilizat cuponul.

- In cazul in care transferul unui cupon valoric cu utilizare unica este realizat de un intermediar - persoana impozabila care actioneaza in numele altei persoane impozabile, respectivul transfer se considera a fi livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric, efectuata de persoana impozabila in numele careia actioneaza intermediarul.

- Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizari multiple acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, intra in sfera TVA potrivit art. 268, in timp ce fiecare transfer anterior al respectivului cupon valoric cu utilizari multiple nu intra in sfera TVA.

- In cazul in care cuponul valoric cu utilizari multiple este transferat de o persoana impozabila, alta decat persoana impozabila care efectueaza operatiunea in sfera TVA potrivit alin. (5), orice prestare de serviciu care poate fi identificata, cum ar fi serviciile de distributie sau de promovare, intra in sfera TVA.

- In cazul in care o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, persoana respectiva trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent. Declaratia trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea/numele persoanei impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia. Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, pe cale electronica."


- La articolul 286 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:

“f) fara a aduce atingere prevederilor lit. a), baza de impozitare aferenta livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru care a fost acceptat drept contrapartida un cupon valoric cu utilizari multiple, este contravaloarea platita pentru cuponul valoric sau, in lipsa informatiilor privind contravaloarea respectiva, valoarea monetara indicata pe cuponul valoric cu utilizari multiple sau in documentatia aferenta, din care se scade cuantumul TVA aferente bunurilor livrate sau serviciilor prestate. In cazul in care un cupon valoric cu utilizari multiple este acceptat drept contrapartida partiala pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, la stabilirea bazei de impozitare este avuta in vedere contravaloarea platita pentru cuponul valoric sau, in lipsa informatiilor privind contravaloarea respectiva, valoarea monetara indicata pe cuponul valoric cu utilizari multiple sau in documentatia aferenta, din care se scade cuantumul TVA aferente bunurilor livrate sau serviciilor prestate."

 

***********

 

UPDATE in 21 martie 2019.  Proiectul privind noul regim de TVA (taxa pe valoarea adaugata) al cupoanelor valorice a fost adoptat de Parlament. Rezultatele votului sunt: 266 “pentru”, 12 “contra”, 0 “abtineri”. Proiectul nu a suferit modificari de la o Camera la alta.


Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptata, in data de 20 martie, de Camera Deputatilor, care este For decizional. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie promulgat de Klaus Iohannis si publicat apoi in Monitorul Oficial.

 

In prezent, nu exista reguli unitare la nivelul statelor membre cu privire la regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice, intrucat Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA nu contine prevederi in acest sens. In Romania exista prevederi cu privire la impozitarea operatiunilor pentru care se utilizeaza cupoane valorice in normele metodologice de aplicare a Titlului VIII din Legea nr. 227/2015 prinvind Codul Fiscal, se specifica in expunerea de motive a documentului.
 

In vederea transpunerii prevederilor Directivei (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice, sunt stabilite reguli specifice cu privire la tratamentul TVA aplicat cupoanelor valorice care vizeaza:

- definirea cupoanele valorice si clasificarea acestora in cupoane valorice cu utilizare unica si cupoane valorice cu utilizari multiple;

- stabilirea faptului generator al TVA si a regimului TVA aplicabil in cazul celor doua categorii de cupoane valorice. Astfel, in cazul cupoanelor cu utilizare unica, se colecteaza TVA la momentul transferului cupoanelor, iar in cazul cupoanelor cu utilizdri multiple, se colecteaza TVA la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric.
 

Consultati documentele atasate mai jos:

Proiect – forma adoptata de Senat

Expunerea de motive

 

 

*************

 

UPDATE in 1 noiembrie 2018. Proiectul referitor la regimul de TVA aplicabil cupoanelor valorice s-a aflat la finalul lunii octombrie pe ordinea de zi a sedintei din Guvern. Daca isi va urma cursul legislativ, atunci reglementarile vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2019. Prevederile se vor aplica numai cupoanelor valorice emise după 31 decembrie 2018, dupa cum reiese din document.


*******


 

MFP (Ministerul Finantelor Publice) a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a Codului fiscal la finalul lunii august 2018, pe data de 27 august, despre care am scris aici. Modificarile acestui act normativ se refera la clarificarea tratamentului de TVA aplicabil cupoanelor valorice. Propunerea de legislatie vine ca urmare a obligatiei statelor membre UE de a implementa in legislatia locala o directiva din anul 2016.

De noua modificare aparuta la orizont vor fi afectate toate companiile care utilizeaza cupoane valorice, in special lanturile de magazine, producatorii, prestatorii de servicii precum si firmele care emit sau intermediaza cumpararea sau vanzarea acestora, anunta expertul fiscal Adrian Teampau - Tax Associate Partner, Divizia Impozite Indirecte din cadrul companiei de consultanta EY Romania.

Una dintre principalele modificari aduse regimului vizeaza terminologia. Se va utiliza denumirea de “cupon valoric”. Vor fi doua tipuri din punctul de vedere al posibilitatii de utilizare:

    • cu utilizare unica – cele care se refera la o achizitie specifica de bunuri/servicii, pentru care se cunoaste la momentul emiterii locul livrarii sau al prestarii si TVA datorata
    • cu utilizare multipla – altele decat cele cu utilizare unica.

Inca o noutate pe care o va aduce aceasta propunere este indicarea pe cuponul valoric sau in cadrul documentatiei aferente a denumirii bunurilor sau serviciilor ce urmeaza a fi livrate sau prestate sau a denumirii potentialilor furnizori sau prestatori, se anunta in comunicatul de presa de pe eyromania.ro.

Mai mult de atat, se vor face clarificari in modul de taxare al transferului cupoanelor valorice, in predarea bunurilor sau prestarea serviciilor in schimbul cuponului. 

Expertul mai adauga ca modificarile vizeaza si baza de impozitare aferenta bunurilor sau serviciilor pentru care s-a utilizat cuponul valoric, dupa cum urmeaza:

- Fiecare transfer de cupoane valorice cu utilizare unica este asimilat cu o livrare de bunuri sau cu o prestare de servicii si este supus TVA;

      - Predarea bunurilor sau prestarea serviciilor in schimbul cuponului cu utilizare unica nu este o operatiune separata in sfera TVA;

      - Daca valoarea cuponului nu acopera integral contrapartida ceruta pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, se considera ca are loc o tranzactie separata;

      - Predarea bunurilor sau prestarea serviciilor in schimbul cuponului cu utilizare multipla este o operatiune in sfera TVA, in timp ce orice alte transferuri anterioare sunt in afara sferei TVA;

      - Valoarea inscrisa pe un cupon valoric cu utilizare multipla si acceptata drept contrapartida pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se considera ca este o valoare bruta, ce include si TVA.


Implementarea acestei propuneri legislative va ridica multe semne de intrebare pentru firmele care utilizeaza cupoane valorice.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X