In cazul de mai jos, prin HC de Consiliu se decide ca o societatea comerciala SA unde actionar unic este UAT (Unitate Administrativ Teritoriala) sa predea reteaua de apa Primariei, acesta urmand sa o dea in exploatare altei societati. Pe aceasta retea exista si bunuri achizitionate de catre societatea S.A. (apometre, debmetre, camine etc) reflectate in evidenta contabila in contul de mijloace fixe si obiecte de inventar. Acestea au ramas in patrimoniul societatii S.A desi reteaua nu mai era. S-a decis sa se inventarieze bunurile in vederea rezolvarii acestei situatii.
1. In situatia in care se decide ca Primaria va prelua aceste bunuri ce document trebuie intocmit de catre predator in vederea transferarii dreptului de proprietate si in vederea scoaterii de gestiune? Se intocmeste factura, si daca nu ce alt document?
2. In situatia in care nu se transfera dreptul de proprietate societatea comerciala poate solicita chirie pe aceste bunuri avand in vedere ca ele sunt utilizate de catre o alta societate?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
1. Potrivit art. 270 din Codul fiscal este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
Sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in conditiile prevazute de legislatia referitoare la proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in schimbul unei despagubiri.
Sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
a) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
Orice distribuire de bunuri din
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Daca pentru bunurile inventariate apartinand societatii, primaria va plati o contravaloare, livrarea constituie livrare de bunuri cu plata, taxabila din punct de vedere al TVA.
Se emite factura pentru suma convenita, cu colectarea TVA aferenta. In cazul in care bunurile sunt predate in mof gratuit predarea bunului domeniului public pe baza de proces verbal de predare primire
2. In cazul in care bunurile raman in proprietatea societatii, aceasta poate solicita o chirie pentru utilizarea acestora, conform contractului de preluare incheiat.
Veniturile sunt impozabile iar operatiunea este taxabila din punct de vedere al TVA.
411 = %
706
4427
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar