email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare in numerar pentru livrarea de bunuri la domiciliul clientilor persoane fizice. Care e procedura?

incasare numerarlivrare bunurifacturacuriercomert cu amanuntul

In cazul de mai jos, stabilim care e varianta corecta de incasare daca un client persoana fizica achizitioneaza marfa de la firma producatoare, iar firma livreaza marfa a doua zi in alta localitate prin soferul societatii si incaseaza contravaloarea produselor. Stabilim astfel daca livrarile in aceste conditii trebuie insotite de emiterea unei chitante si a unei facturi sau daca ar trebui emis deja un bon fiscal de la firma.

In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din OUG  28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Conform art. 2 lit. k), din OUG 28/1999 se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):" comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;"

Societatea dumneavoastra va emite factura pentru livrarea bunurilor la clienti (persoane fizice sau juridice), document insotitor al bunurilor livrate prin curier.

In concluzie, nu este obligatorie casa de marcat pentru comertul prin comis-voiajori (firme de curierat), in urmatoarele situatii: incasarea se efectueaza prin transfer bancar, prin card,  prin intermediul unei firme de curierat.

Societatea de curierat incaseaza banii pe baza documentului (propriu) "Chitanta ramburs cont colector" inscriind la rubrica explicatii " ramburs la factura nr. / din data de ../pentru clientul expeditor SC ......." sau persona fizica.

Pentru a desfasura acest gen de activitate trebuie sa aveti inserat in actul  constitutiv al societatii dvs. si  Codul CAEN 4791 " Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet".

In cazul in care societatea face direct livrarea bunurilor  sau serviciilor catre clienti persoane fizice, iar incasarea se efectueaza in numerar,  atunci casa de marcat este obligatorie. Pentru incasarea la domiciliul clientilor, puteti sa utilizati o casa de marcat portabila si sa emiteti bonul fiscal, in ziua in care se incaseaza contravaloarea bunurilor sau atunci cand se incaseaza un avans.

 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incasare numerarlivrare bunurifacturacuriercomert cu amanuntul


Data aparitiei: 15 Decembrie 2015

Votati articolul "Incasare in numerar pentru livrarea de bunuri la domiciliul clientilor persoane fizice. Care e procedura?":
Rating:

Nota: 2.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X