Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Factura la export. Care va fi tratamentul TVA care se aplica?

Data actualizarii: 28 Ianuarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
factura exporttratament tvalivrare bunuricodul fiscalconsignatie

In cazul de mai jos, discutam despre o  societate platitoare de TVA din Romania care livreaza articole de imbracaminte in alt stat catre o consignatia. Vom vedea daca se factureaza cu TVA si daca se existe diferente in cazul in care se factureaza catre persoana fizica sau persoana juridica.

Deoarece este vorba despre un export , indiferent de beneficiarul acestuia – persoana fizica sau juridica – factura va fi intocmita fara TVA deoarece exportul este o operatiune scutita de TVA conform art. 294 din Codul fiscal:

"(1) Sunt scutite de taxa:

a)    livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;"

Justificarea scutirii se taxa se face conform instructiunilor din OMFP 2222/2006.

De exemplu, daca dvs. sau o alta persoana in numele dvs. se ocupa de transportul marfurilor in cadrul acestu  export:

"(2) Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:

a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;

b) unul dintre urmatoarele documente:

1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau

2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;

3. confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;

c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare."
(OMFP 2222/2006 inca nu a fost actualizat cu noile articole din Noul cod fiscal, de aceea referirile sunt la articolele din Vechiul cod fiscal)


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X