Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Legea Preventiei va include 400 nereguli iertate la prima abatere. Firmele scapa de amenzi in anumite conditii

Ultima actualizare: 16 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
legea preventieiamenzi firmeanafprima abateresanctiuni

Au existat nenumarate situatii in care, in cazul unui control, nu ati avut la indemana sau nu ati putut obtine la timp documentele justificatoare cerute de inspectorii fiscali. Sau poate ca, din cauza ca nu ati putut contracara o greseala semnalata de inspector, ati primit amenda. Astfel de situatii care sunt adesea semnalate de mediul de afaceri si-ar putea reduce numarul prin Legea preventiei.

Astfel ati putea sa evitati amenzile pentru firme, sanctiunile dure sau chiar inchiderea companiei! Si cine nu-si doreste sa vada firma in continua dezvoltare, la adapost de amenzi si penalitati?

Legea Preventiei porneste de la ideea de educare si informare a antreprenorilor, venind in sprijinul acestora printr-o clarificare a unor prevederi pe care acestia trebuie sa le respecte. La prima abatere nu veti mai primi amenda, ci un plan de redresare si de corectare a acestor abateri semnalate de inspectori. Va trebui mai apoi ca in termenul dat de autoritati sa corectati aceste erori si sa va conformati astfel planului in cauza. In caz contrar, se vor aplica amenzile si sanctiunile corespunzatoare, fara a mai fi aplicata amanarea acestora, ca in cazul primei abateri.

Potrivit unei modificari in proiect, efectuate la 15 martie, firmele vor avea la dispozitie 90 de zile sa isi remedieze problema identificata in cadrul controlului fiscal. Se majoreaza astfel foarte mult perioada permisa initial pentru planul de conformare si redresare.  In forma initiala a proiectului legii preventiei, erau stabilite doar 7 zile.

Totodata, desi proiectul initial stabilea doar 12 nereguli care scapa de amenda daca firmele sunt la prima abatere, noua modificare include nu mai putin de 400 de nereguli. 

De asemenea, se mentioneaza ca in cel mult 5 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, inspectorul fiscal trebuie sa revina in control.

Legea Preventiei va intra in dezbatere publica, alaturi de Legea Investitiilor publice. Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca Legea Preventiei este foarte importanta pentru toti agentii economici si ca trebuie dezvoltata si partea de indrumare, nu doar cea de control:

"In perioada imediat urmatoare, insemnand zile, vom supune spre dezbatere publica legea preventiei. Este o lege extrem de importanta pentru noi si nu numai pentru noi, ci pentru toti agentii economici. Dincolo de partea de control pe care multe agentii, ministere, institutii o au, cred ca trebuie dezvoltata si acea parte de indrumare. Prin aceasta lege (….) acoperim si aceasta parte destul de importanta, care este o conditie-cheie pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare economica".

Reglementarile noilor propuneri incluse in Legea Preventiei vizeaza ordonarea modului in care functioneaza ANAF, Inspectia Muncii si  ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor)

Legea Preventiei va reglementa modul in care institutii precum Fiscul, Inspectia Muncii sau Autoritatea Sanitar-Veterinara lucreaza cu contribuabilii.

"De prea multe ori ANAF, ITM,  ANSVSA au uitat de indrumarea contribuabililor. Scopul statului nu e sa dea amenzi repetate care sa duca la inchiderea unor afaceri. Legea preventiei va clarifica componenta de indrumare", a declarat premierul Grindeanu pentru Radio Romania.

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X