Firmele din Romania nu par sa se mai inscrie in obiectivele programului de guvernare, iar incurajarea mediului de afaceri si a tinerilor antreprenori incepe sa para doar o amintire. Mai mult de-atat, legea preventiei a devenit deja un proiect pe care incepe sa se puna praful.
Cel mai nou proiect de modificare a Codului fiscal propune majorarea impozitului datorat statului roman de reprezentantele firmelor straine, in conditiile in care investitiile straine sunt deja in scadere.
Inasprirea sanctiunilor din Codul muncii si dublarea unor amenzi pentru munca la negru poate fi un bir greu pe capul angajatorilor, mai ales in conditiile in care definitia muncii "fara forme legale" a devenit, dupa modificari, inclusiv faptul ca nu s-a transmis raportul de munca in registrul general de evidenta in termenul prevazut, atrage atentia Digi24.ro.
Mai mult de-atat, fiecare persoana cu contract de munca part-time, depistata ca lucreaza in afara programului de lucru, inseamna pentru firma o amenda de 10.000 de lei. Si o masura extrem de dura vine tot dinspre Codul muncii actualizat: inspectorul ITM poate decide sa sisteze activitatea firmei!
Criticat de consultanti si de mediul de afaceri este si noul sistem de plata defalcata a TVA, sistem care ar trebui introdus inca de la 1 septembrie in mod optional, urmand sa devina obligatoriu de la 1 octombrie! Vorbim oricum de o perioada mult prea scurta pentru aplicarea acestor schimbari, mai ales fara consultarea mediului de afaceri si in conditiile in care in UE inca se discuta pe tema acestui sistem, fara a se fi luat nicio hotarare.
In cazul in care acest sistem va fi aplicat, nu mai putin de 300.000 de firme vor fi obligate sa isi deschida conturi separate de TVA la banci si la trezorerie, sa isi modifice sistemele informatice pentru a putea tine evidenta TVA in timp real si inevitabil sa cheltuiasca sume mai mari luna de luna atat pentru intretinerea conturilor, cat si pentru delegarea persoanelor care sa se ocupe de aceste plati, cu mentiunea ca orice plata gresita va fi pedepsita de stat prin confiscarea a jumatate din suma!
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totodata, incepand de la 1 martie 2018, firmele si persoanele fizice care detin domenii de internet .ro vor trebui sa achite o taxa de inregistrare de 30 de euro si o taxa de mentenanta, de 6 euro/an, separat de platile actuale.