email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casa de marcat cu jurnal electronic. Care sunt pasii de urmat dupa obtinerea numarului unic de identificare?

Casa de marcat cu jurnal electronic. Care sunt pasii de urmat dupa obtinerea numarului unic de identificare?
casa de marcatnumar de inregistrare unicanaflegea prevenirii

Noile case de marcat cu jurnal electronic au devenit obligatorii incepand dinacest an pentru majoritatea comerciantilor din tara. Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii au avut termenul final pana la 1 septembrie, iar contribuabilii mici pana la data de 1 noiembrie.

Operatorii economici au primit o veste buna atunci cand au fost informati ca nedotarea cu noile aparate fiscale intra in Legea prevenirii. Aceasta masura se traduce prin faptul ca prima abatere se iarta si agentul primeste si un plan de remediere din partea inspectorilor, ceea ce va fi de un real ajutor pentru cei care nu sunt informati corect. In plus, Finantele au asigurat contribuabilii ca firmele nu vor primi sanctiuni nici dupa 1 noiembrie daca nu exista elemente de vinovatie din partea lor.


Totusi, operatorul economic are anumite obligatii declarative catre ANAF in urma achizitionarii noilor case de marcat si nu putem sa trecem cu vederea acest lucru. In cazul in care ati obtinut numarul unic de identificare (NUI) si nu stiti ce aveti de facut mai departe, va explicam mai jos ce pasi trebuie sa urmati.

Luam cazul unei firme care a achizitionat o casa de marcat in luna iulie (nu a avut activitate pana acum) si a fost fiscalizata conform legii. In luna iulie, firma a primit in scris de la ANAF certificatul de atribuire a numarului unic de identificare (NUI). Cand face verificarea pe site-ul Anaf a numarului unic de inregistrare nu apare ca fiind inregistrat. Ce pasi trebuie urmati in acest caz?
 

Pasi de urmat dupa obtinerea numarului unic de identificare: raspunsul specialistului


Pe site-ul ANAF (link-ul https://www.anaf.ro/Reg_AMEF/) este o evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale, care permite interogarea dupa seria aparatului de marcat electronic fiscal, numarul autorizatiei de distributie si data autorizatiei de distributie, iar numarul unic de inregistrare obtinut de utilizator nu poate fi verificat la adresa de link respectiva in etapa de preoperationalizare a Registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti.
 
Dupa obtinerea NUI –ului si instalarea casei de marcat,  firma utilizatoare are obligatia de a depune la organul fiscal a unui singur exemplar al declaratiei de instalare si de a prezenta organului fiscal cartea de interventii a aparatului si registrul special in vederea stampilarii, respectiv a vizarii, dupa cum se prevede la art. 6 alin. 4, art. 104 alin. 2 si art. 105 alin. 1 si 2 din Normele metodologice aprobate prin HG 479/2003, republicata, cu modificarile ulterioare.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatnumar de inregistrare unicanaflegea prevenirii


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2018
Ultima actualizare: 04 Ianuarie 2019

Votati articolul "Casa de marcat cu jurnal electronic. Care sunt pasii de urmat dupa obtinerea numarului unic de identificare?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X