Prin OMFP 543/2017 publicat in M.O. nr. 243/07.04.2017 s-a modificat si completat O.M.F.P. nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.
Noile prvevederi ofera operatorilor economic cateva luni in plus in care sa remedieze greselile aparute la intocmirea bilanturilor, in sensul ca, potrivit noii proceduri, corectarea situatiilor financiare se poate face pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar al anului urmator, si nu pana la sfirsitul exercitiului financiar al anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
Potrivit prevederilor initiale din O.M.F.P. nr. 450/2016 depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor mentionate mai jos, (care pot fi determinate de completarea eronata a unor date), nu si pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile, astfel:
a) denumirea entitatii raportoare;
b) activitatea CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) forma de proprietate;
d) numarul de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul „Date informative”.
Prin O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 a fost adaugat pct. 31 care prevede ca in categoria erorilor care pot fi corectate conform procedurii, s-a introdus si situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale / raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.
La pct. 6 care reglementeaza depunerea de catre administrator a declaratiei pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, s-a introdus prevederea conform careia trebuie sa se indice natura erorii corectate .
Retineti ca a fost abrogata dispozitia generala referitoare la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale care cuprind informatii corectate, fiind introdus pct. 61 care prevede un termen limita doar pentru corectarea erorilor mentionate la pct. 31 (situatii care nu cuprind niciun indicator valoric) si pct. 4 (situatii depuse pe un format diferit/gresit) din O.M.F.P. nr. 450/2016, respectiv: pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale / raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale / raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
A fost introdus pct. 121 potrivit caruia prevederile O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 se aplica si pentru corectarea erorilor mentionate la pct. 3, corespunzatoare raportarilor aferente exercitiilor financiare anterioare / anilor anteriori datei intrarii in vigoare a acestui act normative.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Atentie! In cazul corectarii erorilor contabile, asa cum sunt definite la pct. 66 din O.M.F.P. nr. 1802/2014 (astfel de erori includ: efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor) nu poate fi depus un alt set de situatii financiare anuale / raportari contabile anuale corectate.
Sursa: AJFP Braila