email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Penalitati solicitate prestatorului si emiterea facturii de catre beneficiar. Cum procedam corect?

emitere facturabeneficiarpenalitaticodul fiscaldezvoltator imobiliar

Analiza pe care v-o oferim azi este utila in ce priveste intocmirea corecta a facturilor in urma unor contracte in care se percep penalitati pentru depasire termen de executie. In concret, o societate doreste emiterea unei facturi de penalitati. Pentru a stabili procedura corecta, in analiza de mai jos, avem urmatorul caz: "Societatea are incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu un dezvoltator imobiliar pentru cumpararea unui imobil. Dezvoltatorul imobiliar trebuia sa termine imobilul si sa faca proces-verbal de predare-primire pana la o anumita data care a fost cu 1 an in urma. Avand in vedere ca in contractul respectiv se percep penalitati pentru depasire termen de executie, societatea doreste sa emita o factura de penalitati pe care sa o trimita dezvoltatorului imobiliar. Este posibil acest lucru avand in vedere ca prestatorul in cazul acesta nu este societatea noastra? Factura va fi intocmita fara TVA avand in vedere ca penalitatile nu sunt purtatoare de TVA?"

 

Potrivit art. 286 alin. 4 lit. b din Codul fiscal in baza de impozitare a TVA nu sunt cuprinse sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.

Referitor la facturi, la art. 319 alin. 20 din Codul fiscal sunt enumerate informatiile ce trebuie incluse obligatoriu intr-o factura, printre care si baza de impozitare a bunurilor si serviciilor (art. 319 alin. 20 lit. i din Codul fiscal), dar nu si informatii cu privire la sumele necuprinse in baza de impozitare. In aceste conditii, deoarece penalitatile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri livrate ori servicii prestate si nu se cuprind in baza impozabila a operatiunilor supuse TVA, ele nu trebuie evidentiate in facturi si nici nu este necesara emiterea unor facturi separate.

Totusi, din punct de vedere practic, penalitatile vor putea fi evidentiate intr-o factura fara tva, factura avand rolul de document justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a penalitatilor.


Nu conteaza faptul ca in acest caz cel ce va pretinde penalitatile este clientul (si nu prestatorul) intrucat prevederile art. 286 din Codul fiscal referitoare la baza de impozitare, precum si cele ale art. 287 din Codul fiscal referitoare la ajustarea bazei de impozitare se aplica, in egala masura, atat furnizorilor/prestatorilor, cat si clientilor/beneficiarilor.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
emitere facturabeneficiarpenalitaticodul fiscaldezvoltator imobiliar


Data aparitiei: 28 Aprilie 2017

Votati articolul "Penalitati solicitate prestatorului si emiterea facturii de catre beneficiar. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X