Daca in urma cu doar cateva luni se renuntase oficial la ideea aplicarii unui impozit pe cifra de afaceri, ministrul de finante, Ionut Misa, a declarat la finalul sedintei de joi, 26 octombrie, ca firmele cu o cifra de afaceri de sub un milion de euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
"Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri fata de impozitul de 16% pe profit cat se plateste in prezent", a spus Misa in sedinta de Guvern de joi, potrivit Ziare.com.
De asemenea, conform aceleiasi surse, ministrul a precizat ca aceasta este una dintre modificarile prin care se va incuraja mediul de afaceri. O alta modificare despre care a vorbit ministrul s-a referit la firmele care au de suferit din cauza celor care fac evaziune fiscala.
Recomandam si: Cele 8 masuri fiscale noi. Impozitul pe cifra de afaceri va inlocui impozitul pe profit. Se reduc unele contributii
"Agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA decat daca exista probe materiale ca a intrat in contact cu firmele evazioniste. In prezent punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a transmis ministrul Ionut Misa.
Totodata, ministrul a anuntat ca o alta masura care se va aplica vizeaza mijlocul de transport al celor care fac evaziune fiscala cu bunuri accizabile. Astfel, daca pana acum li se confisca doar marfa, de acum inainte vor ramane si fara mijlocul de transport utilizat.
Mai mult, ministrul de finante a anuntat ca in ce ii priveste pe cei care desfasoara activitati independente, modul de colectare a contributiilor sociale se va schimba, urmand sa se plateasca in functie de salariul minim pe economie si nu in functie de sumele reale incasate. In plus, ministrul a anuntat ca impozitul pe venit scade la 10% pentru toate veniturile.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In cadrul aceleiasi sedinte, a fost analizata si scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii la 3,75% sau la 4%.
"Avem azi 4,85 milioane de salariati care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati astfel un impozit mai mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 lei si care vor plati dupa aceasta modificare un impozit dedus pe suma care depaseste acest prag de 2.000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetateni care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din activitati independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalisti. Toti romanii care au inchiriat o locuinta, un teren sau alte bunuri vor plati, de asemenea, un impozit redus pe chiria primita. Toti romanii si firmele care desfasoara activitati agricole vor plati un impozit redus de 10% pentru veniturile obtinute", a explicat ministrul.
"Se prevede cresterea cu 60% a deducerilor personale pentru romanii cu salarii mici, ceea ce inseamna ca acestia vor ramane cu mai multi bani in mana dupa aplicarea taxelor si impozitelor. Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutita de impozit va creste de la 300 lei la 510 lei, iar in cazul celor care au copii sau alte persoane in intretinere se mai adauga o suma de 160 lei pentru fiecare copil fata de 100 lei in prezent”, a declarat Ionut Misa, potrivit Evz.ro.
Totodata, acesta a anuntat scaderea contributiilor cu doua puncte procentuale si majorarea implicita a sumelor care vor ajunge la bugetul de pensie si de sanatate:
"Contributiile scad cu doua puncte procentuale. Din totalul contributiilor, de la 39,25% platite azi la un salariu brut, ele se vor reduce si vor ajunge la 37,25%. Asta inseamna mai multe contributii in beneficiul salariatului. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului, deci vor fi mai multi bani pentru pensie si sanatate pentru fiecare angajat. Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad, de asemenea, la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratoare pentru munca".
Conform aceleiasi surse, acesta a precizat ca numarul de contributii platite in prezent de salariat si angajator se va reduce de la 9 la 3: CAS, CASS, contributia asiguratoare pentru munca si ca vor scadea si contributiile de pensie, pentru conditii deosebite sau speciale de munca.
"CAS-ul pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29% cu minus 2,3 puncte procentuale. CAS-ul pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale", a adaugat Ionut Misa, conform sursei amintite.