Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cele 8 masuri fiscale noi. Impozitul pe cifra de afaceri va inlocui impozitul pe profit. Se reduc unele contributii

Data aparitiei: 27 Octombrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitul pe cifra de afaceriimpozitul pe venitcontributii socialepilonul ii de pensii

La finalul sedintei de Guvern de joi, ministrul de finante, Ionut Misa, a anuntat mai multe masuri care ar urma sa modifice dramatic sistemul de impozitare actual. Vorbim, in principal, de o reducere a impozitului pe venit si de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit pentru firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro. 
 
In aceeasi zi, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2018, salariul minim pe economie va creste de la 1.450 lei la 1.900 lei, incluzand insa trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatilor. De la aceeasi data ar urma sa creasca si indemnizatia minima de crestere a copilului, informeaza Digi24.ro

Ministrul muncii a anuntat si ca va creste salariul minim pe economie in paralel cu reducerea contributiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%. 

Iata care sunt cele mai importante masuri anuntate in sedinta de Guvern:

1. Scade impozitul pe venit de la 16% la 10%. Reducerea se aplica si pentru veniturile din activitati independente, pe pensii (sumele care depasesc 2.000 de lei/luna), pe veniturile din chirii, dobanzi si activitati agricole.


2. Se majoreaza cu 60% deducerile personale pentru romanii cu salarii mici. Pentru cei cu salariul minim pe economie, suma scutita de impozit va creste de la 300 de lei la 510 lei, anunta aceeasi sursa. Pentru cei care au copii sau alte persoane in intretinere, se mai adauga o suma de 160 de lei (fata de 100 de lei, cat este in prezent) pentru fiecare copil/persoana in intretinere.

3. Se reduc contributiile sociale care trec, totodata, in sarcina angajatilor. Contributiile scad cu doua puncte procentuale: de la 39,25% pana la 37,25%. Din acestea, 2,25% vor fi platite de angajator (pentru a acoperi riscurile de somaj, concedii medicale, creante salariale) si se va numi "contributie asiguratoare pentru munca"). Vorbim, de fapt, de o redenumire a TAXEI DE SOLIDARITATE care, odata cu aceasta reformulare, se si majoreaza la 2,25%. Restul, de 35%, va fi in sarcina angajatului.

4. Se reduc contributiile pentru conditiile deosebite sau speciale de munca. Pentru conditii deosebite de munca, CAS va scadea la 31,3% la 29%. Pentru conditii speciale de munca, CAS va scadea de la 36,3% la 33%.

4. Se reduc contributiile pentru cei care obtin venituri din activitati independente (medici, avocati, notari, jurnalisti, scriitori, artisti, etc.) astfel ca acestea nu se vor mai plati la sumele obtinute, ci la nivelul salariului minim pe economie.

5. Se va aplica un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub 1 milion de euro (in prezent, acestea platesc impozit de 16% pe profitul obtinut). In luna iulie 2017, premierul Mihai Tudose le spunea jurnalistilor ca impozitul pe cifra de afaceri nu se va aplica si ca il pot considera "subiect inchis".

Cititi si Impozitul pe cifra de afaceri, anuntat de ministrul de finante, e ilegal

6. Pentru companiile multinationale se va aplica impozit pentru sumele transferate in afara tarii, in incercarea de a face ca firmele care evita plata taxelor in Romania sa nu mai poata face acest lucru.

"Se va acorda deducerea limitata a dobanzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate in afara tarii de multinationale, in incercarea de a-si reduce baza de impozitare, vor fi impiedicate transferurile unor grupe de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si, de asemenea, nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obtinute prin aranjamente abuzive intre firme", a mai anuntat Ionut Misa, citat de aceeasi sursa.

7. Totodata, agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude "pe lantul de TVA" decat daca exista probe materiale ca respectivul agent economic a intrat in contact cu firmele evazioniste, cu precizarea ca actualmente “punerea sub urmarire se facea pe baza unei simple suspiciuni.

8. Vor fi confiscate mijloacele de transport utilizate de catre cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, impreuna cu bunurile depistate.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X