Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

​Sfatul expertului Robert Gearba: Totul despre Split TVA

Data aparitiei: 11 Septembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
split tvaplata tvacontul de tva1 ianuarie 2018
Indelung discutat si contestat, sistemul de plata defalcata a TVA a fost totusi introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, publicata in  privind Monitorul Oficial nr. 706/31.08.2017.
 
El va intra in vigoare optional cu 1 octombrie 2017 (in schimbul unor facilitati fiscale) si obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018.
 
Acest sistem prevede ca achitarea facturilor care sunt purtatoare de TVA trebuie sa se faca separat pentru baza facturii si pentru TVA aferenta, intr-un cont separat deschis special in acest scop.
 
Sunt obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA toate societatile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, societatile nationale, regiile autonome, respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA, ca si nerezidentii care au cod de TVA romanesc.
 
Desi nu este expres mentionat in actul normativ, si entitatile neinregistrate in scopuri de TVA vor aplica sistemul de plata defalcata a TVA, atunci cand vor achita facturile catre furnizori inregistrati in scopuri de TVA. Doar persoanele fizice obisnuite nu vor fi obligate sa aplice acest sistem.
 
Plata defalcata a TVA se va aplica pentru toate operatiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrarii de bunuri sau locul prestarii de servicii se considera in Romania. Exista si cateva exceptii importante: nu vor aplica sistemul regimurile speciale de TVA – regimul bunurilor second-hand, regimul agentiilor de turism, regimul special pentru agricultori.
 
Un element central al acestui sistem este obligativitatea deschiderii de catre contribuabili a unui cont separat pentru gestiunea TVA. Acesta (sau acestea) poate fi deschis una sau mai multe institutii de credit sau la trezorerie. Daca firma are de incasat sume de la autoritati publice, ea va fi obligata sa deschida contul de TVA la trezoreria statului.
 
In conturile de TVA se vor incasa sumele provenind din:
  • TVA aferenta vanzarilor de bunuri/prestarilor de servicii;
  • depunerile de TVA pentru vanzarile incasate cu numerar sau prin cardul bancar;
  • transferurile din alte conturi de TVA;
  • transferuri din contul curent deschis fie la aceeasi institutie bancara, fie la trezorerie;
  • sume incasate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale;
  • sume incasate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA
 
Din contul de TVA se vor putea efectua urmatoarele plati:
  • TVA achitata in contul de TVA al furnizorului;
  • TVA platita la bugetul de stat;
  • transferul in alt cont de TVA al titularului;
  • corectii de TVA pentru care restituirea se efectueaza in alt cont de TVA;
  • restituiri in contul curent al titularului, in limita alimentarii initiale;
  • sumele reprezentand TVA decontate in cadrul grupului unic.
 
Persoanele aflate in sfera de aplicare a sistemului de plata defalcata a TVA, cand incaseaza cu numerar sau prin carduri bancare, au obligatia sa depuna in contul de TVA propriu suma reprezentand TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii. Termenul de depunere a TVA in contul de TVA este de 7 zile lucratoare. 
 
Vor fi considerate contraventii urmatoarele fapte:
  • Plata TVA catre furnizori aferenta achizitiilor de bunuri si servicii in alt cont decat contul de TVA al furnizorului, daca nu se efectueaza corectia platii in termen de 7 zile. Contraventia va fi  sanctionata cu amenda de 0,06%/zi din suma platita eronat;
  • Plata TVA intr-un alt cont al furnizorului decat cel de TVA, daca eroarea nu este corectata in maxim 30 de zile. Amenda in acest caz este de 50% din suma platita eronat;
  • Necomunicarea contului de TVA catre furnizori si clienti se va sanctiona cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei;
  • Utilizarea sumelor existente in contul de TVA in alt mod decat cel prevazut de ordonanta se va sanctiona cu amenda contraventionala de 50% din suma folosita incorect.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X