Sistemul de Split TVA reprezinta "inca o lovitura data Inspectiei Fiscala", precizeaza Dan Bucur, presedintele Sindicatul Finantistilor din Administratia Fiscala.
"Solutionarea cererii de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA (restituiri de TVA) se va face de catre structurile de inspectie fiscala.
Cred ca factorii politici cu complicitatea unor persoane din cadrul ANAF, doresc cu orice pret sa slabeasca aceste structuri de specialitate din cadrul ANAF, care in exercitarea atributiilor de serviciu "deranjeaza" interesele economice ale sponsorilor partidelor politice", a explicat acesta intr-o postare recenta pe pagina de Facebook a institutiei.
In opinia sa, "noua masura de pedeapsa (TVA split) a mediului de afaceri onest, a reusit sa nemultumeasca si marea majoritate a personalului de executie din structurile de inspectie fiscala din cadrul ANAF."
Vorbim, asadar, de un conflict intern care nemultumeste chiar angajatii din structurile ANAF. Se pare ca, daca pe de o parte, propunerea Guvernului privind Split TVA nu a tinut cont de mediul de afaceri, aceasta "pedeapsa" nu tine cont nici de reactiile angajatilor ANAF.
Cu alte cuvinte, presedintele SFAF recunoaste ca Inspectia Fiscala se va bloca, asta in timp ce ANAF considera ca sunt pregatiti pentru a aplica sistemul. Cine va despagubi insa firmele in caz de blocaj financiar si chiar de faliment?
"Inspectia Fiscala isi desfasoara activitatea cu aparatura IT cu mult invechita fata de cerintele actuale ale programelor si platformelor informatice, cu personal redus si nemotivat (inspectia fiscala nu beneficiaza de spor de risc sau alt beneficiu de natura salariala, in plus fata de restul structurilor din ANAF), transportul in interes de serviciu este realizat cu mijloacele proprii de transport (in cazul fericit, pentru ca de multe ori echipa de inspectie trebuie sa foloseasca mijloacele de transport in comun, in lupta cu evaziunea fiscala), iar decontarea cheltuilelor de transport este extrem de dificila (perioada lunga de timp), iar de curand, zeci sau chiar sute de decizii emise de reincadrare pe noua lege a salarizarii unitare (Legea nr. 153/2017) au fost contestate de catre functionarii publici din cadrul ANAF, deoarece reprezentantii legali ai institutiei nu au pus in aplicare (nici pana la aceasta data) echivalarea salariilor pe functii similare (OG nr. 43/2016), la nivelul functiilor similare de stat. De mentionat este ca pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara, sunt multe procese individuale sau colective, prin care functionarii din ANAF incearca sa isi castige drepturile salariale cuvenite in baza Legii nr. 71/2015 si OG nr. 43/2016", atrage atentia Dan Bucur, presedintele SFAF.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totodata, acesta a explicat ca "aceasta noua responsabilitate delegata structurilor de inspectie fiscala va bloca cu totul activitatea Inspectiei Fiscale, iar in situatia in care ulterior restituirii de TVA din contul de TVA (realizata sub presiunea termenelor prevazute), in baza unor diverse verificari fiscale sau informatii transmise de la alte institutii publice, se constata ca au fost operatiuni nelegale sau chiar fictive in legatura cu restituirea de TVA, inspectorii care au aprobat restituirea vor fi trasi la raspundere patrimonial".
De asemenea, pe final, acesta si-a exprimat "regretul ca persoanele cu functie de decizie din cadrul MFP/ANAF, nu au avut curajul si taria, sa prezinte o situatie reala si concreta, aspura dezastrului ce va urma, atat in mediul economic cat si in cadrul ANAF (I.F.), factorilor politici implicati in proiectul de lege TVA split".