Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Asigurari de viata si de sanatate. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

Ultima actualizare: 03 Octombrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
asigurari de viatacontributii socialeinregistrari contabilesalariati

Prin randurile de mai jos, stabilim care este tratamentul contabil si fiscal atat din punct de vedere al angajatorului, cat si al angajatului referitor la impozitul si contributiile sociale obligatorii pentru asigurarile de viata si de sanatate platite de angajator pentru salariatii proprii.

Iata raspunsul specialistului:

Asigurari de sanatate
Primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca 400 euro anual nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. t) si art. 142 lit.s) din Codul fiscal. 
 
Astfel, pentru fiecare salariat se tine o evidenta a primelor de asigurare astfel incat sa se urmareasca incadrarea in plafonul de 400 de euro/salariat/an. Pana la atingerea plafonului aceste sume nu se iau in calcul la determinarea impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii. 
 
Indiferent de valoarea primelor de asigurare cheltuielile sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Inregistrarea in contabilitate a primelor de asigurare voluntara de sanatate efectuate de catre angajator :
6457 = 4381                        
"Cheltuieli privind contributia unitatii   "Alte datorii sociale"


 la primele de asigurare voluntara  de sanatate"
 
4381 = 5121 
"Alte datorii sociale"        "Conturi la banci in lei"
 
Asigurari de viata
Conform art. 76 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. 
 
Lit. g) a aceluiasi articol stabileste ca primele de asigurare platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t).
 
In baza acestei prevederi legale, primele de asigurare de viata, nefiind prime obligatorii, sunt venituri impozabile, indiferent de valoarea anuala a primelor. 
 
Asigurarile de viata nu sunt excluse din baza de calcul a contributiilor sociale . Prin urmare primele de asigurare de viata vor fi incluse in baza de calcul al contributiilor sociale. 
 
Conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).Cheltuielile cu primele de asigurare de viata sunt prevazute la art. 76  (deci in Titlul IV) si nu sunt prevazute la alin. (3) si (4) al art. 25. 
Asadar, primele de asigurare de viata suportate de angajator pentru salariati sunt venituri impozitate cu impozit pe venit , contributii sociale obligatorii (individuale si angajator) si reprezinta cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil. Avantajele se evalueaza la costul efectiv platit de catre societate si se impune prin cumularea cu veniturile de natura salariala ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.
Primele de asigurare se inregistreaza prin formula 613=5311 si se includ in statul de plata in vederea calcularii impozitului pe salarii si contributiilor sociale.
 
O alta modalitate de inregistrare a avantajelor de natura salariala este inregistrarea avantajului ca avans si includerea pe cheltuieli cu ajutorul contului 6421 - Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor, astfel:
1. Inregistrarea platii primei de asigurare catre societatea de asigurari:
4282 = 5311 
"Alte creante in legatura cu personalul"    "Conturi la banci in lei"
 
2. Inregistrarea primei in contul 6421:
6421  =   421     
"Cheltuieli cu avantajele in natura  "Personal - salarii datorate"
     acordate salariatilor"
 
3. Retinerea avantajului acordat in avans
421 = 4282 
"Personal - salarii datorate" "Alte creante in legatura cu personalul"

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist


 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X