Codul CAEN 6622 (Activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari) ar putea fi inclus in curand in categoria beneficiarilor admisi la finantare-garantare in cadrul Programului IMM Invest, potrivit unui proiect de hotarare publicat de Finante.
Clarificarea propusa de institutie asigura alinierea prevederilor normelor metodologice la intentia leguitorului de includere a activitatii agentilor si brokerilor de asigurare in cadrul activitatilor eligibile pentru accesarea programului guvernamental IMM INVEST ROMANIA.
In prezent, ”Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii activitatile finantate din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, asigurari, cu exceptia activitatilor agentilor si brokerilor de asigurare (…)", potrivit OUG nr. 110/2017.
In forma actuala, Hotararea de Guvern nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA” asa cum a fost modificata prin Hotararea Guvernului nr. 828/2021 prevede la articolul 10 faptul ca : ”Nu pot fi garantate in cadrul Programului creditele pentru realizarea de investitii si/sau creditele/liniile de credit acordate pentru finantarea unei activitati din urmatoarele sectoare/domenii….: b) asigurari, cu exceptia activitatilor agentilor si brokerilor de asigurare: Cod CAEN 6430 - Fonduri mutuale si alte entitati financiare similare; Cod CAEN 6511 - Activitati de asigurari de viata (…);”, fara sa mentioneze in mod expres si Codul CAEN 6622 – Activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari, activitate eligibila la finantare in cadrul Programului.
Avand in vedere faptul ca este necesara instituirea unor mecanisme eficiente de recuperare a ajutorului de stat si a unui temei legal pentru aprobarea unor proceduri de recuperare ce urmeaza a se realiza prin ordin al ministrului finantelor, este necesara introducerea, la nivelul normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie – IMM INVEST ROMANIA, a unei prevederi potrivit careia, “ incepand cu data la care F.N.G.C.I.M.M. a luat la cunostinta despre intrarea beneficiarului in procedura insolventei sau de la data primirii din partea institutiei de credit a unei cereri de plata a garantiei de stat, se stopeaza plata ajutorului de stat si se dispune recuperarea totala sau partiala a ajutorului de stat, conform Normelor de recuperare ce urmeaza a fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor.”. Intrucat deciziile de stopare a acordarii ajutoarelor de stat sau de recuperare totala ori partiala a acestora sunt emise de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.), in urma actiunilor continue de monitorizare si control a utilizarii creditului, inclusiv pe baza informatiilor decelate din fluxurile interne, precum si a celor primite de la compartimentele teritoriale specializate si de la beneficiarii de ajutor de stat, procedura si decizia de stopare si de recuperare sunt susceptibile de implicatii inter-institutionale multiple si plurivalente, astfel ca este necesara aprobarea acestor proceduri prin ordin al ministrului finantelor.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
In data de 30 iunie 2021 Comisia Europena (COM) a aprobat decizia in cazul S.A. 63354 (2021/N) - Romania COVID-19 A treia modificare a schemei IMM INVEST (S.A. 56895) pentru prelungirea valabilitatii Schemei de ajutor de stat pana la 31 decembrie 2021, respectiv majorarea plafoanelor de ajutor de stat acordate beneficiarilor Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.